Nieduży browar rodzinny w Rudawach w Saksonii (18 tys. hekto/rok, ok. 20 pracowników). Do rodziny Fiedler należy od połowy XIX w.
Ekstr. 11%
Alk. 4,7%
Aromat - chmielowa ziołowość, łagodne tony słodowe (ziarno)
Piana - wysoka, nie jest zbyt zwarta, opada dość szybciej do kożuszka, potem długo
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące
Smak - wyraźniejsza chmielowa ziołowość, pod nią przyjemne słodowe tony przesuszonego ziarna. Goryczka wyraźna, trochę specyficzna - ma taki mineralno-żelazisty odcień (nie jest to metaliczność) oprócz w/w ziołowego. To powoduje, że goryczka jest zalegająca, ale tak przyjemnie.
Treściwość - pełne piwo
Mimo tego specyficznego nieco profilu chmielowo-goryczkowego nie jest toporne, fajne słodowe uzupełnienie. Dobre.
Ekstr. 11%
Alk. 4,7%
Aromat - chmielowa ziołowość, łagodne tony słodowe (ziarno)
Piana - wysoka, nie jest zbyt zwarta, opada dość szybciej do kożuszka, potem długo
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące
Smak - wyraźniejsza chmielowa ziołowość, pod nią przyjemne słodowe tony przesuszonego ziarna. Goryczka wyraźna, trochę specyficzna - ma taki mineralno-żelazisty odcień (nie jest to metaliczność) oprócz w/w ziołowego. To powoduje, że goryczka jest zalegająca, ale tak przyjemnie.
Treściwość - pełne piwo
Mimo tego specyficznego nieco profilu chmielowo-goryczkowego nie jest toporne, fajne słodowe uzupełnienie. Dobre.
Comment