Browar z Marktoberdorf-Leuterschach w kraju związkowym Bawaria, w rejencji Szwabia, w regionie Allgäu. Myślałem, że Allgäuery są warzone w pobliskim Kempten, ale tam jest już tylko centrala. Tu warzą od 2004 r. Wcześniej działał tu browar browar Sailer, który warzył m.in. piwa marki Altenmünster, która nadal jest w ofercie po przejęciu.
Kiedyś tak to wyglądało:
Z tamtych czasów nawet została dyskusja o tym browarze:
Obecnie firma należy do grupy Radeberger, ta natomiast jest piwną spółką w rękach dr.Oetkera.
Pomimo pandemii mocno inwestują:
Browar zatem jak najbardziej koncernowy,
Alk. 5,0%
Aromat – słodowy, z suszonym ziarnem
Piana – niewysoka, dość szybko opada do trwałej koronki
Barwa – słomkowo-złota
Wysycenie – dość wysokie, musujące
Smak – słodowy, podsuszone ziarno/chleb, na finiszu trochę goryczki
Treściwość – nieco łagodniejsza pełnia
Wydawało mi się, że to taka marka Allgäuera z niższej półki (nawet się do nich nie przyznają na stronach www), a ich marki „Premium” bywają dość nijakie (pomimo zazwyczaj fajnych butelek i etykiet). Tymczasem to piwo okazało się akurat przyzwoitym, smacznym klasykiem.
Kiedyś tak to wyglądało:
Z tamtych czasów nawet została dyskusja o tym browarze:
Obecnie firma należy do grupy Radeberger, ta natomiast jest piwną spółką w rękach dr.Oetkera.
Pomimo pandemii mocno inwestują:
Browar zatem jak najbardziej koncernowy,
Alk. 5,0%
Aromat – słodowy, z suszonym ziarnem
Piana – niewysoka, dość szybko opada do trwałej koronki
Barwa – słomkowo-złota
Wysycenie – dość wysokie, musujące
Smak – słodowy, podsuszone ziarno/chleb, na finiszu trochę goryczki
Treściwość – nieco łagodniejsza pełnia
Wydawało mi się, że to taka marka Allgäuera z niższej półki (nawet się do nich nie przyznają na stronach www), a ich marki „Premium” bywają dość nijakie (pomimo zazwyczaj fajnych butelek i etykiet). Tymczasem to piwo okazało się akurat przyzwoitym, smacznym klasykiem.
Comment