Barnikel, Barnikel Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2558

    Barnikel, Barnikel Bock

    Browar rodziny Barnikel znajduje się w malutkiej wiosce, o nazwie Herrnsdorf. Wioska leży między Norymbergą i Bamberg i jest nawet na mapie trudna do odnalezienia. Barniklowie produkują ok. 1500 hl. piwa rocznie, które sprzedają w swojej restauracji, zabytkowym budynku, który podobno od 1366 roku ma prawo wyszynku piwa i od początku znajduje się w rękach rodziny. Produkują piwo jasne i ciemne „podwędzane”, które jest specyjałem na tych terenach i powstaje przez suszenie słodu w otwartym dymie. Poza tym sezonowo Bock, który właśnie piję. Warzą piwo raz w tygodniu i co sobotę można u nich nabyć piwo młode za cenę 95 Fenigów za litr, jeżeli przyniesie się ze sobą własny zbiornik.
    A oto moja ocena:
    Kolor jasnego bursztynu, niezbyt mocno pieniące się, piana nie trzyma się długo. Co do piany, muszę zaznaczyć że w okolicach miasta Bamberg browary produkują piwo t.z.w. „ungespundet”, o małej zawartości CO2. Są one leżakowane w otwartych zbiornikach, co nie pozwala im sie zbyt mocno nasycić dwutlenkiem. Ich zaletą, czy też może wadą jest to, że bardzo lekko je się pije. Bock ma zapach słodowo – miodowy. W smaku nie wyczuwa się tej słodkości, na którą wskazywałby zapach. Jest słabo chmielony, a użyty do produkcji chmiel nie należy chyba do odmian aromatycznych. Mimo wszystko wyczuwa się goryczkę i oprócz tego jeszcze jakiś posmak, powiedziałbym diacetyl. Rozlewany jest do butelek z zamknięciem porcelanowym, jak wszystkie inne produkty tego browaru. Jest na pewno oryginalny w smaku, ale okoliczna konkurencja, której jest dużo, robi moim zdaniem lepsze piwa tej kategorii. Dla mnie 4minus.
    Attached Files
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Czy mógłbyś podpowiedzieć co to jest diacetyl ?
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2558

      #3
      Muszę zacząć od tego, że nie wiem czy użyłem poprawnej polskiej nazwy. Diacetyl to jeden z produktów przemiany materii drożdży. Ma on wpływ na smak i zapach piwa, który od pewnej koncentracji staje się negatywny. Drożdże posiadają ponad 30 różnych enzymów, które podczas leżakowania rozkładają między innymi również diacetyl. Produkt ten można spotkać w niektórych piwach czeskich. W zbyt dużej koncentracji przypomina zapachem zjełczałe masło.
      Może Czes,lub kto inny, kto ma większe pojęcie niż ja mógłby coś od siebie dodać na ten temat.
      Archiwum piwne

      Poznaj
      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

      Comment

      • piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

        #4
        Musze powiedziec, ze piwo te lane z beczki(mialem okazje pic je na rozpoczecie sezonu tzw. kozlakow - bockbier) zasluguje co najmniej na 5. Jest lagodne i chce sie go wiecej.
        Pozdrawiam Tomek

        Comment

        • zora
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2001.09
          • 69

          #5
          !

          Piwowar
          Masz może adres do tego browaru?
          PIWO RYBNICKIE KRZEPI I WZMACNIA

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2558

            #6
            Brauerei Barnikel
            Haus Nr. 28
            96158 Herrnsdorf
            Niemcy
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              No więc tak:
              diacetyl to nazwa poprawna i używana. Systematyczna nazwa tego prostego związku z grupy ketonów (4 atomy węgla w cząsteczce, 6 wodorów i 2 tleny) to butandion.
              Drożdże ale także niektóre bakterie produkują w trakcie fermentacji diacetyl (własciwie jego prekursor) i te same drożdże w trakcie leżakowania diacetyl redukują do obojętnych smakowo produktów acetoiny i dalej 2,3-butandiolu.
              To własnie stężenie diacetylu kontroluje się w piwnicy leżakowej i jego odpowiedni niski poziom, bodajże <15 ppm, stanowi o tym że piwo dojrzało.

              Nie zgadza sie jedynie opis zapachu diacetylu. Owszem, maslany (karmelkowo - smietankowy) ale nie masła zjełczałego. To zawdzięcza swój zapach kwasowi butanowemu, zwanemu zwyczajowo masłowym własnie.

              Jak widzicie: WSZYSTKO SPROWADZA SIĘ DO CHEMII !
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2558

                #8
                Serdecznie dziękuję za pomoc. Teraz widać, na czym polega różnica między prawdziwym fachowcem, a amatorem.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • pieczarek
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.06
                  • 5011

                  #9
                  Różnica jest pewnie taka, że to amatorowi (czyli miłośnikowi) wychodzą lepsze piwa domowej roboty. Ideał jest zapewne wówczas gdy fachowiec jest jednocześnie amatorem.

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    No i uczymy się ciągle czegoś nowego. Dzięki.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • piwowar2
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.11
                      • 588

                      #11
                      W tym roku ten Bock nie wypadl rewelacyjnie. W smaku jakis ledwy, nie smakuje na wymagane min. 16% extraktu. Diacetyl daje sie w znak mocniej niz rok temu. Pozatym wstawilem skrzynke na 4 dni do domu z powodu temperatur do -10°C i szlag je trafil, to znaczy zrobilo sie metne i kwasne. Bede musial ponad 1/2 skrzynki wylac do zlewu.

                      Comment

                      • piwowar2
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.11
                        • 588

                        #12
                        edycja 2003

                        Udalo sie. Znaczy piwo. Bock w przeciwienstwie do roku 2002 smakuje wysmienice. A juz sie obawialem kleski zeszlorocznej(pol skrzynki wylalem).

                        Comment

                        • Piwowar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 2558

                          #13
                          Bardzo dobre w tym roku, nawet wydaje mi się że ten lekko maślany posmak wpływa korzystnie na smak. No i nie psuje się. W zeszłym roku kwaśniało już w drodze do domu.
                          Archiwum piwne

                          Poznaj
                          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X