Swoją drogą to piwko jest ciekawe ze względu na piętno jakie odbiło na niemieckiej kulturze piwnej. To właśnie za sprawą tego piwa w wyniku skargi złożonej do niemieckiego Federalnego Sądu Administracyjnego przez browar w Neuzelle, w 2005 r. wydano orzeczenie, w wyniku którego piwo zawierające cukier jest takim samym piwem jak inne gatunki tego napoju. Orzeczenie to oznaczało, że można zacząć nazywać piwem produkt uwarzony niezgodnie z niemiecką zasadą czystości
Neuzelle, Schwarzer Abt (Black Abbot)
Collapse
X
-
Z podanego przez Ciebie źródła:
"9 lipca 1923 r. uchwalona została Niemiecka Piwna Ustawa Podatkowa (Deutsches Biersteuergesetz), której podstawowe założenia znalazły się również w wersji późniejszej z 1952 r. oraz w obecnie obowiązującej Przejściowej Ustawie Piwnej (Vorläufiges Biergesetz) z 29 lipca 1993 r. Ustawy te określają, że do wytworzenia piwa dolnej fermentacji mogą zostać użyte jedynie słód jęczmienny, chmiel, drożdże i woda. Natomiast w przypadku warzenia piw górnej fermentacji dopuszczalne jest użycie innych słodów niż jęczmienny, cukru buraczanego, trzcinowego, inwertowanego lub glukozy oraz środków barwiących powstałych z tych cukrów.[...]"
Comment
-
-
Pamiętam jeszcze ten okres kiedy Abt musiał być nazywany na etykiecie napojem piwnym, żeby browar nie łamał prawa...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
barwa: czerń z przebłyskami bursztynowymi
piana: wysoka ale dość szybko opada
zapach: słodki, ulepkowy, trochę karmelu i śliwek
smak: hmmm czarna fortuna z czasów licealnych. Słodki trochę kawy i czekolady, śliwki i dużo dużo słodyczy
LP
Comment
-
-
Neuzelle, Schwarzer ABT
3,9% alk. Podobne do piw sprzedawanych dawno temu na stacjach kolejowych. Dosladzane cukrem inwertowanym. Jak dla mnie za slodkie, poza tym calkiem przyzwoity ciemniak.Popieraj małe browary!!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
KOLOR: czarny, nieprzejrzysty.
PIANA: średnio obfita, dość szybko zredukowała się do niewielkiej ilości.
ZAPACH: odrzuciło mnie już na starcie, znów "aromat" kanalizy i mokrej szmaty do tego metaliczność, podobnie jak w pilsnerze. Po jakimś czasie trochę to wyparował (a może nos się przyzwyczaił) to poczułem lekką paloność, trochę słodu.
SMAK: bardzo słodkie, ulepkowate, nie da się tego więcej wypić, po kilku łykach jest strasznie męczące. Goryczka i paloność na minimalnym poziomie. W smaku cały czas plątały się nieprzyjemne posmaki kanalizy. Kolejne piwo z Neuzelle i znów taki kanał ...
OPAKOWANIE: jak na zdjęciu powyżej, firmowy kapsel, niepełny skład.
OGÓLNIE: napój piwopodobny, dosładzany inwertowanym cukrem; gdyby chociaż był bez wad, można by to jeszcze przełknąć.604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
Comment