Bock browaru Hönig w Tiefenellern
Miejscowość Tiefenellern leży ok. 10 km na wschód od miasta Bamberg.
Browar i restauracja „Zur post“ znajdują się przy Ellerbergstr. 15. Właścicielami od roku 1813 jest rodzina Hönig. Obecny właściciel Friedrich Hönig warzy piwo około 3 – 4 razy w tygodniu. Roczna produkcja zakładu wynosi ok. 5000 hl piwa, głównie typu pils i lager, no i pod koniec roku Bock, którego aktualnie mam przed sobą.
Piwo jest jak na przedstawiciela tego gatunku stosunkowo jasne. Piana jest gęsta i biała, niezbyt długo utrzymująca się, co jest typowe dla regionu, z którego pochodzi. W nozdrza uderza wspaniały aromat chmielowy. Podobnie jest ze smakiem.Wyczuwa się intensywną, przyjemną goryczkę, która wspaniale harmonizuje ze słodkością. Piwo jest po prostu udane i trzeba mieć dużo silnej woli, żeby poprzestać tylko na jednym.
Miejscowość Tiefenellern leży ok. 10 km na wschód od miasta Bamberg.
Browar i restauracja „Zur post“ znajdują się przy Ellerbergstr. 15. Właścicielami od roku 1813 jest rodzina Hönig. Obecny właściciel Friedrich Hönig warzy piwo około 3 – 4 razy w tygodniu. Roczna produkcja zakładu wynosi ok. 5000 hl piwa, głównie typu pils i lager, no i pod koniec roku Bock, którego aktualnie mam przed sobą.
Piwo jest jak na przedstawiciela tego gatunku stosunkowo jasne. Piana jest gęsta i biała, niezbyt długo utrzymująca się, co jest typowe dla regionu, z którego pochodzi. W nozdrza uderza wspaniały aromat chmielowy. Podobnie jest ze smakiem.Wyczuwa się intensywną, przyjemną goryczkę, która wspaniale harmonizuje ze słodkością. Piwo jest po prostu udane i trzeba mieć dużo silnej woli, żeby poprzestać tylko na jednym.
Comment