Fischer (Greuth), Bockbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2554

    Fischer (Greuth), Bockbier

    Greuth to nawet nie wioska, a zaledwie osada rolnicza, leżąca pomiędzy dwoma wioskami: Zentbechhofen i Stiebarlimbach. Leżą one w bezpośrednim sąsiedztwie miejscowości Hallerndorf, i w obydwu oczywiście znajdują się browary. W jednym z gospodarstw w Greuth od 1702 roku znajduje się browar i gospoda rodziny Fischer. Właściciel Norbert Fischer pracuje właściwie w większym browarze, w położonej o 10 km. od Bambergu miejscowości Hirschaid. We własnym browarze warzy piwo co drugą sobotę rano. Jego ojciec zajmuje się gospodarstwem, a matka prowadzi restaurację. Co drugą sobotę w browarze można nabyć młode piwo za cenę 1,10 Marek za litr. Również bocka można nabyć całkiem świeżego i samemu sobie wyleżakować, z tym że po 1,80 Marek za litr. Browar produkuje jako jeden z nielicznych Rauchbier. Roczna produkcja wynosi 800 hl.

    Adres:
    Brauerei Fischer
    Nr 11
    91315 Greuth

    Bock ma kolor ciemnobrązowy, który uzyskuje się przez dodanie oprócz słodu ciemnego, również słodu prażonego tak jak kawę. Piana utrzymuje się bardzo krótko, ponieważ bock leżakuje w niezamkniętych zbiornikach. Jest słabiej nasycony CO2 i przez to bardzo „miękki”. W zapachu wyczuwa się aromaty ciemnego słodu. W smaku piwo jest niezbyt słodkie, kwaskowate, przypominające wino. Kwaskowatość przechodzi podczas dalszej degustacji w gorycz, która pochodzi z prażonego słodu. Czuć więcej kawy zbożowej niż chmielu. Piję to piwo co roku i zawsze smakowało mi lepiej. Problem małych browarów polega na tym, że robiąc tylko jedną warkę, nie mają możliwości ścinania ze sobą różnych partii piwa, aby uzyskać zawsze jednolity smak. Być może w tym roku nie wyszło tak jak powinno, a może to tylko mnie zmienił się smak.
    Attached Files
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #2
    Zgadzam sie z ocena Bocka z Greuth, w tym roku nie wypadl najlepiej, a poprzednie lata byl wspanialy. Zbyt mocno sie spalil. Nic, postaram sie dostarczyc Piwowarowi dzisiaj dalsze objekty degustacji, ale musze powiedziec, ze pijac Bocka z beczki, ktorego leje sie do konca stycznia(w najlepszym wypdku) doznaje sie znacznie lepszych przezyc smakowych. Podzielic sie nimi nie latwo, bo z powodu mocy, szybko sie zapomina.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23909

      #3
      Fischer (Greuth), Bockbier

      Piwowar napisał w grudniu roku 2001:
      Greuth to nawet nie wioska, a zaledwie osada rolnicza, leżąca pomiędzy dwoma wioskami: Zentbechhofen i Stiebarlimbach. Leżą one w bezpośrednim sąsiedztwie miejscowości Hallerndorf, i w obydwu oczywiście znajdują się browary. W jednym z gospodarstw w Greuth od 1702 roku znajduje się browar i gospoda rodziny Fischer. Właściciel Norbert Fischer pracuje właściwie w większym browarze, w położonej o 10 km. od Bambergu miejscowości Hirschaid. We własnym browarze warzy piwo co drugą sobotę rano. Jego ojciec zajmuje się gospodarstwem, a matka prowadzi restaurację. Co drugą sobotę w browarze można nabyć młode piwo za cenę 1,10 Marek za litr. Również bocka można nabyć całkiem świeżego i samemu sobie wyleżakować, z tym że po 1,80 Marek za litr. Browar produkuje jako jeden z nielicznych Rauchbier. Roczna produkcja wynosi 800 hl.

      Adres:
      Brauerei Fischer
      Nr 11
      91315 Greuth
      więcej o poprzedniorocznym wydaniu bocka:


      w tym roku dzięki Piwowarowi, mam zaszczyt otworzyć tym piwem dość długą listę Bocków, które do mnie trafiły.

      tak więc przed sobą mam Bockbier z Greuth.

      kolor: herbaciany, klarowny - 4.5
      zapach: delikatny, niezbyt intensywne toffi 4.0
      piana: piękna! choć grubopęcherzykowa, czapa niemal wzorcowa, utrzymywała się z pół godziny! - 5
      nasycenie: drobniusienkie bąbelki, ale trzymają się do końca 5
      smak: na pierwszy rzut idzie goryczka - ale trzyma się jakby w oddali od samego piwa, po przełknięciu długo pozostaje, treściowść na odpowiednim poziomie jak na bocka - ani za ciężkie ani za lekkie - w sam raz. prażony słód jest ważnym składnikiem smakowym, ale łagodnym - nie ostrym. 4.5

      opakowanie: standardowe szaty piwa z malutkiego niemieckiego browarku (generalizuję), czyli bez uniesień, butelka EURO, kapsel bez nadruku -
      3

      ogólnie - bardzo sympatyczne piwo dostarczające wielu ciekawych wrażeń. ocena: 4.325
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

        #4
        Podziwiam Cie za wytrzymalosc. Piwowar w Polsce byl w grudniu, a ty teraz dopiero piwko pijesz. Ostrzegam, ze niektore z tych Bockow, mimo, ze mocne, maja date waznosci okolo 3 miesiecy i moga sie zepsuc lub stracic walory smakowe.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23909

          #5
          w lodówce stoją w całkowitym spokoju, posegregowane wg daty przydatności do spożycia
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            #6
            Ja miałem okazję spożyć Bocka z dostawy jesiennej
            kolor: jasnobrązowy, z nutką hebanu
            zapach: delikatnie karmelowy
            piana: bardzo obfita, średniodługotrwała, siadła do poziomu ok 0,5 cm i tak trwała, raczej gruboziarnista
            nasycenie: nagazowanie umiarkowane, pojedyncze sznureczki bąbelków obecne do końca
            smak: wyczuwalny posmak słodu, lekko słodkawo karmelowe, później wyczuwalna goryczka, pozostaje na języku dość długo.
            Bardzo smaczne piwo. Stawiam 4+
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

              #7
              Foto:
              Attached Files
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

              Comment

              Przetwarzanie...