Jever, Pilsener

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • porek388
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.11
    • 213

Kolor - złoty
    Piana - drobnopęcherzykowa, zwarta, pozostaje do końca picia. oblepia scianki.
    Wysycenie: wysokie.
    Zapach: mocny chmiel.
    Smak: wytrawny, gorzki, mocno chmielowy, w tle bardzo słaby smak słodu.
    Opakowanie: prosta zielona butelka.

Pijąc to piwo kilka razy wydawało mi się mocno chmielone i nie byłem w stanie wyczuć żadnych innych smaków. Teraz już nie wydaje mi się aż tak mocno chmielowy, pod względem goryczki jest na pudle ale za Flensburger Pils i Altenburger Premium. Bardzo dobre.

Pierwsza liga pilsów - ocena 4,8

Cena 0,75 EUR z getrenku w Goerlitz

Comment

• kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

Bardzo przyjemny mocny chmielowy zapach.
      Barwa jasna, wpadająca w złotą.
      Piana, niezbyt duża ale pozostaje przez cały czas picia.
      W smaku dominuje mocna i przyjemna goryczka plus chmielowe aromaty, daje to świetny efekt, piwo jest jakby świeże...naprawdę świetny pilsner, zdecydowanie czołówka pitych przez mnie.
      Opakowanie, proste przejrzyste.
      Oceniając ogólnie jest to naprawdę świetne piwo, warte powtórzenia, i pomyśleć, że jest to przecież piwo przemysłowe, czyli jak się chcę to i w dużym browarze można zrobić coś ciekawego.

Comment

• zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

Zdecydowanie zaskoczenie in plus.
        Nie jest to najbardziej chmielowy pils, jaki mi sie zdarzylo pic, ale czysta intensywnosc goryczki (w opozycji do chmielowego aromatu) jest wyjatkowo charakterystyczna i daje bardzo dobry smakowo efekt.
        Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Tapir
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.10
          • 730

Kolor - jasne złoto (na zdjęciu wyszło podejrzanie ciemne ale fotograf ze mnie żaden).
          Piana - wysoka, średnio gęsta, dość trwała.
          Zapach - intensywny, chmielowo, nieco ziołowo-trawiasty.
          Smak - świeży, zdominowany przez solidny ładunek goryczki pozostającej długo w ustach. Próżno szukać tu nut słodowych, piwo jest dość lekkie (ale nie wodniste) i świetnie orzeźwia.
          Wysycenie - średnie do wysokiego.
          Opakowanie: zielona butelka 0,5l na zdjęciu poniżej

Kupione jakiś czas temu "U Joli" za ~7zł. Lubię mocno goryczkowe piwa a Jever przy dzisiejszej temperaturze smakował znakomicie.
          Attached Files
          Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Kolor: Jasne złotko, dość blady w porównaniu z ekstraktem
            Piana: Ładna, drobna i trwała, zostawia kręgi na szkle, pozostaje do końca konsumpcji
            Zapach: Przypomina mi w dużej mierze smak, ziołowo-chmielowy
            Smak: Spora goryczka z posmakiem lekko ziołowym, na samym finiszu wytrawny posmak chmielu. Nie czuć słodowości, ale piwo nie smakuje jak nachmielona woda. Trudno mi to określić ale można w ty piwie wyczuć, że oprócz goryczki ma też odpoiwednią treść.
            Wysycenie: duże, bąbelki ciągle wędrują po szklance, pasuje do całej koncepcji
            Opakowanie: butelka zielona, za co minus, ale o fajnym kształcie, kapsel ładny dedykowany, etykieta w złotej tonacji dość charakterystyczna.

Ogólnie bardzo smaczne piwo, świetnie orzeźwia.

Comment

• Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

Lekkie, orzeźwiające, porządnie nachmielone. W końcu miałem możliwość spróbowania i warto było. Lubię solidnie chmielone piwa i to bardzo dobrze trafiło w mój gust. Pośród pilsów lepszego jeszcze nie piłem
              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2484

Absolutnie wzorcowy aromat chmielowy. Gładki, czysty, roślinny. Usta wypełnia natomiast roślinna, trawiasta i mocno zdecydowana, cierpkawa goryczka. Powiedziałbym, że to górne granice cierpkości, nawet jak na niemieckiego pilznera. Ważnym jest aby pić to piwo mocno schłodzone, wtedy wydobędziemy z niego mocny, męski smak. Im cieplejsze tym goryczka jest bardziej gryząca i pozostająca. Tak czy inaczej ta cierpka goryczka z wysoko odfermentowanego piwa jest cechą charakterystyczną niemieckich pilznerów.
                Etykieta jest minimalistyczna, butelka zielona idealnie odpowiada idei piwa klasy premium lansowanej przez właściciela Grupę Radeberger należącą do koncernu Dr. Oetker. Dla mnie świetny aromat i za cierpki, trochę pusty smak.

Comment

• Kwadri
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.10
                  • 1216

Kolor: Jasnozłoty.
                  Piana: Średniobąblowa, śnieżnobiała. Dość szybko opada do powłoki, lekko oblepia szkło. Później znika zupełnie.
                  Zapach: Świeży, mocno chmielowy. W tle delikatnie czuć słodowe akcenty. Bardzo ładny.
                  Smak: Po lekkim mrowieniu odsłania się silna gorycz, lekko ziołowa. W tle minimalna słodowość. Gorycz bardzo mocna, czuć ją długo w posmaku.
                  Wysycenie: Średnie, raczej drobne. Spodziewałem się większego.
                  Opakowanie: Zielona butelka z etykietą jak na fotce Tapira.
                  Uwagi: Naprawdę solidna gorycz. Lubię takie piwa.
                  www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Piwo zdecydowanie zniża loty. Na przestrzeni kilku lat wyraźnie czuć zmiany.
                    Smak najlepszy - nadal mocno chmielowy i goryczkowy, niestety słodowa podstawa jest niezbyt smaczna, taka marketowa. Zapach natomiast jest słabszą stroną. Wszystko ratuje dobrze wyczuwalny chmiel, niestety jest w towarzystwie koncernowo-kukurydzianego (sic!) zapaszku i leciutkiego skunksa. Najbardziej przypomina mi bezalkoholowego Oettingera.

Jak na ikonę słabo choć kiedyś smakowało mi bardzo. Gdybym miał je w cenie niemieckiej (ok. 3,5 zł) mógłbym czasem wychylić, za dwukrotnie większą sumę wolę szukać oferty innych browarów.

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Kupione w Zofmarze za 4,30 zł.

Kolor: Jasne złoto.
                      Piana: Średnia, szybko opada do dziurawej warstwy, słabo osiada na ściankach.
                      Zapach: W równym stopniu czuć chmiel i słodowość z lekką ścierowatością. Rozczarowuje, bo spodziewałem się chmielowego uderzenia po nozdrzach.
                      Smak: Tu na szczęście chmielu jest sporo. Jest i solidna goryczka (najlepiej wyczuwalna w posmaku) i wyraźne chmielowe nutki. Słodowość słaba, na poziomie pasującym do klasycznego pilsenera, ale niestety też z tą niepożądaną ścierowatą nutą.
                      Opakowanie: Jak na zdjęciu Tapira. Lubię takie proste etykiety. Kapselek też ładny.
                      Uwagi: Wprawdzie to piwo spokojnie można nazwać pilsenerem, w przeciwieństwie do absolutnej większości polskich produktów, ale mimo wszystko rozczarowuje. Spodziewałem się solidniejszego chmielowego charakteru w aromacie. Mimo to piję z przyjemnością.

Comment

• wrednyhawran
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1784

W Kauflandzie KEG 5l za 29.99zł!
                        Ja już mam dwa
                        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                        Małe Piwko Blog
                        Małe Piwko Blog na facebooku
                        Domowy Browar Demon

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
                          W Kauflandzie KEG 5l za 29.99zł!
                          Ja już mam dwa
                          O, to już od dłuższego czasu. I to jest najtańszy partyfass w ofercie sklepu.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                            O, to już od dłuższego czasu. I to jest najtańszy partyfass w ofercie sklepu.
                            Ja niedawno zauważyłem przypadkiem, będąc w Inowrocławiu. W Toruniu niestety Kuflandu nie ma...
                            Wiesz może, czy to jest stała cena, czy jakaś wydłużona promocja?
                            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                            Małe Piwko Blog
                            Małe Piwko Blog na facebooku
                            Domowy Browar Demon

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Stała promocja.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Hedin
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.02
                                • 370

Bardzo smaczny pils. Dla porównania z polskich chyba żaden nie powinien zasługiwać na to miano. Akurat w tym piwie odpowiada mi to, że nie ma zbyt słodowego charakteru.

Comment

Przetwarzanie...
                                X