Jever, Pilsener

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

Pyszny pilsik. Piję właśnie drugiego Kega, którego trochę przetrzymałem po dacie ważności (nie było jakoś okazji).
    Data to 27.01.2012r. - piwo zachowało swój pierwotny charakter, jedyna zmiana to lekkie zmętnienie. Kolor jasnozłoty, piana trwała, wysoka, oblepiająca szkło, gęsta jak ubite białko.
    Zapach wyraźnie chmielowy, ziołowo-żywiczny. Lekki i orzeźwiający.
    Smak również lekki, z dominacją chmielu i akcentów ziołowych, podstawa słodowa jest skromna, ale odpowiednia. Piwo jest dla mnie świetnie zbalansowane. Zostawia po sobie długotrwałą chmielowo-żywiczną goryczkę. Lekkość picia i niewielka zawartość alkoholu tworzy idealne piwo sesyjne.
    Chyba najlepszy niemiecki Pilsner z jakim przyszło mi się mierzyć. Obawiam się, że puszka nie dotrwa do wieczora Szkoda tylko, że w Toruniu nie ma Kuflandu/a aby uzupełnić zapasy.
    Last edited by wrednyhawran; 2012-02-28, 16:48.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Jakoś ostatnio go w moim Kauflandzie nie widuję, więc sprawa nie jest taka pewna...
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• kurgan
        Gość
        • 2004.04
        • 315

najlepszy pilsner z reichu

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
        Chyba najlepszy niemiecki Pilsner
        obok Flensburgera

Comment

• Oskaliber
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.05
          • 727

Piana: Biała, dosyć duże pęcherzyki, szybko opada prawie do zera.
          Kolor: Słomkowy. Klarowne.
          Zapach: Głównie słodowość, w oddali lekki chmiel ale bez rewelacji.
          Smak: Raczej wytrawne. Lekka słodowość równoważona ziołowymi posmakami chmielowymi i bardzo przyzwoitą goryczką.
          Wysycenie: Średnie.
          Ogółem: Bardzo przyzwoity, choć nie zaszkodziłoby trochę więcej chmielu w zapachu. No i nie wiem co się stało z pianą w moim egzemplarzu, ale była naprawdę tragicznie marna. Z tego co czytam to z reguły pod tym względem jest o wiele lepiej.
          BeerFreak.pl

Comment

• erudyta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.11
            • 189

Jak dla mnie piwo rewelacyjne. Zawsze piję go z ogromną przyjemnością. Posiada konkretną, mocną goryczką (ok. 40 IBU), którą w piwach bardzo sobie cenię. Smak jest naprawdę dobry. Osobiście uważam, że jest Jever Pilsner jest z górnej półki niemickich pilsnerów. Warto spróbować.

Comment

• Kamień
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 361

Kolor to blada słomka, piana jest na początku umiarkowanie obfita, ładna, lecz nie charakteryzuje się zbyt solidną trwałością. Zapach sympatyczny, chmielowy, aromatyczny, z ziołową nutką, słód także jest wyczuwalny. Smak generalnie wytrawny, z przyzwoitą goryczką i wyraźnym aromatem chmielu, ale taki zbożowy posmak słodowy (taki zbożowy smak nadaje słód pilzneński, czy dobrze się orientuję?) także jest obecny i wyraźnie wyczuwalny, choć przytłoczony chmielowymi posmakami. Wysycenie jest raczej wysokie, ale przez to odpowiednie. Etykieta niezbyt mnie przekonuje, lubię proste etykiety, ale ta jest po prostu uboga.

Naprawdę smaczne piwo i bardzo miła odmiana po słodowo-słodkich, mniej lub bardziej kwaśnawych, licho nachmielonych polskich lagerach.

Comment

• DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

Po nieudanych dzisiejszych degustacjach Bohemia Pilsner (Sulimar) i Pilsner Urquell ( kupiłem bo była promocja w Biedronce) trzeba zakończyć dzień solidnym, tradycyjnym zawodnikiem. Rasowym pilsem. Pilsem, który mnie nigdy nie zawiódł. Cóż, że z zielonej butelki.
                Na widok pięknej piany i słomkowego koloru już moja mordka się uśmiecha.
                W zapachu niestety lekki skunks. Sukinkoty, takie piwo źle przechowywać?!
                Wysłuchałem po raz tysięczny pięciu kawałków z płyty Rush-Fly By Night a piana trzyma się dalej.
                Po przesłuchaniu już całej płyty Rush (po raz tysięczny ) skunks sobie odszedł, na jego miejscu pojawił się chmiel a piana dalej została, a na szkle pojawiły się piękne firanki.
                W smaku nie ma żadnych słodów. Piwo jest wytrawne.

Piwo jest dalej bardzo dobre, może trochę goryczki tu jest za mało, a może ja po prostu na tym tle mam jakieś skrzywienie?
                Piło się jednak przyjemnie.
                Wiele naszych tzw. pilsów ma się tak do Jevera jak Dream Theater do Rush.

Comment

• Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6352

Piana - nie mała na początku potem warstewka.
                  Aromat - chmiel.
                  Brawa - jasne złoto.
                  Gaz - nie mały.
                  Smak - goryczka na lekko słodkawo-słodowym podkładzie.

Czy nie jest łatwo zrobić takiego piwa? Do pilso-lagera walnąć granulatu i ludzie się cieszą

Grafika, reklama i kasa wpada do prezesów

Jednak aż tak chmielonego piwa w koncernach ciężko znaleźć.

PS: Mam lekkie skojarzenia z Brokiem.

Piwko bardzo mi smakowało, przez goryczkę pije się powoli i nie znika tak z kufla.
                  Last edited by sibarh; 2015-03-14, 20:17.

Comment

• Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4449

I pomyśleć, że ileś lat temu było to piwo dla mnie czymś w rodzaju wzorca goryczki....

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Lager strasznie blady nawet jak na bladego lagera. Z butelki lekko śmierdzi skunksem, a smak jest trochę dziwny. Z jednej strony bardzo eurolagerowy, czyli – lekka słodowość, delikatny kwasek, przesadnie mocne wysycenie i pustka, z drugiej – mocna jak na styl goryczka. Nawet bardzo mocna. No i zagwozdka, co z tym zrobić. Ale „weszło” przednio.

Comment

• Javox
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6352

Jever zawitał Lidla ale w małej butelce.

Smak taki sam jak z dużej hehehheehe
                        Skunks nie jest jakiś dominujący a raczej powiedziałbym znikomy.

Goryczka jest więc zniknęło błyskawicznie ze szkła... ale mam drugie
                        Attached Files
                        Last edited by Javox; 2014-09-27, 13:02.

Comment

• yoxik
                          • 2012.10
                          • 427

Jever, Pilsener

Piana ładna oblepia szkło. kolor jasny słomkowy klarowny. Aromat chmiel klasycznie lekki skunks.
                          Smak lekka słodowośc z wyraźna goryczką. Całość bardzo dobrze skomponowana, piwo mocno pijalne bardzo dobre.
                          Również tutaj
                          https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• Puszek_72
                            • 2012.02
                            • 269

Fajny lagerek z dobrą goryczką, bardzo dobrze wchodzi.
                            Niby nic wybitnego wiele smaków nie ma jak to lager bez hamerykańskich chmieli ale całość bardzo przyzwoita i przyjemnie się pije

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Piana słaba i nie trwała.
                              W aromacie chmiel, siarka (jak to w "pilsoniemcu")plus delikatny słód. Lekki skunks, ale nie przeszkadzał

SMAK: wyraźna słodowa podbudowa(jak na ten styl). Goryczka ziołowo-skunsowa, niby konkretna, ale jakaś taka płaska i nijaka.
                              Za lidlową cenę można by od czasu do czasu kupić, ale ogólnie spodziewałem się czegoś więcej.
                              Last edited by dlugas; 2014-11-10, 16:54.
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Javox
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.11
                                • 6352

To Jever znowu w Lidlu?

Czy też jakieś zakonspirowane na słońcu ?

Comment

Przetwarzanie...