Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwofil
Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier Dunkel
Collapse
X
-
Odrobinę się rozczarowałem tym piwem. Kolor bardzo ładny i ciemny. Piana kremowa, ale niestety niezbyt trwała. W smaku mało wyraźne i w pewnym sensie jakby odrobinę wodniste. Nie mniej wyczuwalna kwaskowość i posmaki bananowe. Zapach trudno mi opisać na pewno słodowy ale jest w nim co jeszcze. Nagazowanie jak na niemieckie piwo pszeniczne kiepskawe.
Comment
-
-
Kolor - ciemny brąz, ładny, taki jak być powinien - 5
Zapach - niezbyt wyraźny, czuć przede wszystkim chmiel - przyjemny, lecz mógłby być mocniejszy - 4
Piana - zaczyna się bardzo, bardzo, bardzo obficie! Opada w dość szybkim tempie, degraduje się do ok. 0,5cm dywanika. Nie pozostawia smug na szkle. Drobnoziarnista. - 3.5
Smak - troszkę za mało wyraźny. `Wchodzi` aż zbyt gładko. Czuć kwaskowatość, nutka kawowa, choć niemal bez goryczy. - 3,5
Wygazowanie - trochę zbyt małe, pod koniec picia w ogóle nie czuć bąbelków. - 3,5
Opakowanie - dość ładne - 4
Ogólnie oceniam to piwo na 3 z dużym plusem. Prezentuje się solidnie, pachnie też całkiem porządnie, ale pozostawia pewien niedosyt... Choć przyznać trzeba, że orzeźwia. Piłem egzemplarz `imported`.Last edited by tymah; 2007-10-15, 13:45.
Comment
-
-
Mój także "Imported". Otrzymany w prezencie.
Piłem za zimny ciut, ale wzrokowo prezentował się wspaniale - puszysty dywanik na minimum pół centymetra, z wybrzuszeniem po środku; pszeniczne nuty wyraźne i przyjemnie wabiące nozdrza, nawet w schłodzonej wersji; nasycenie spore, jak w pszenicach, czyli norma. Cóż poza tym mogę dodać? Smakował mi!Last edited by e-prezes; 2007-10-25, 21:48.
Comment
-
-
WOW, nie sądziłem (po niemiłym spotkaniu z Paulanerem Dunkel) że takie piwo mi zasmakuje. Po otwarciu i wlaniu do kufla miły aromat (coś jakby owocowy) ale krótkotrwały. Smak aksamitny - ktoś wcześniej już stwierdził, że można by sięgąć po następne i następne :-). Ja od siebie dodam, że najlepiej smakuje w temperaturze 7-8 stopni.Zapraszam do Browaru Sielanka.
Comment
-
-
Wypiłem dziś ze smakiem Dunkela, kolorek fajny brązowawy, cudownie mętne. Zapach przyjemny, naturalny nie nachalny z przewagą bananów. Smak rześki, bez obcych wtrętów, dość pełny. Piana bardzo ładna i trwała. Koniecznie powtórzę przy najbliższej okazji, np. jutro będę przechodził koło tego sklepiku .
Comment
-
-
A i mnie niezwykle smakuje to piwko górnej fermentacji. Ma wszystko udanie zbalansowane: niska goryczka chmielowa, nie jest zbyt cytrusowy, ale delikatnie owocowy, słód jest wyczuwalny, ale nie słodycz, umiarkowane nagazowanie, ale wyczuwalne, dość treściwe w smaku przez obecność i drożdży i pszenicy i słodu. I bardziej mi smakuje niż Paulaner. Zresztą jasny Franziskaner też lepszy!
Comment
-
-
Zdecydowanie się poprawił od czasu mej ostatniej degustacji. Piłem go kilka razy w różnych miesiącach, i przyznaję, że ostatnio jest naprawdę świetny. Może nie jest aż tak wyrazisty jak jasny Franziskaner, ale ma swój charakter - z Paulanerem Dunkelem bezapelacyjny wygrywa
Comment
-
-
Piana: obfita, biała, trochę duże bąble
gaz: może ciut więcej
kolor: mętnopomarańczowobrązowy
zapach: zdecydowanie cytrus
smak: karmelowo-cytrusowe nutki, całkiem porządnie nachmielone.
Solidny, niemiecki pszeniczniakLotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Kolor: ciemny, mętny
Piana: drobnoziarnista, opadła bardzo szybko
Wysycenie: średnie
Zapach: bananów, bardzo lekki
Smak: lekkie goździki i banany, lekka goryczka, lekko kwaskowe, bez specjalnych uniesień - spodziewałem się czegoś więcej
Opakowanie: butelka NRW, etykieta ładna
Ogólnie ciemny pszeniczniak do wypicia choć bez uniesień - tak na 4,3.
Cena 0,85 EUR w getrenku w Goerlitz.
Comment
-
-
Po jakimś czasie postanowiłem wychylić ciemnego pszenicznego Franciszka. I niestety by ła to porażka. Piana zniknęła bardzo szybko, a razem z nią cały gaz. Pomimo zakręcenie ostatniego łyka w butelce, przed wlaniem go do szklanki piwo pozostało klarowne. W trakcie picia przyjemne w smaku i dotyku na języku. Niestety po czasie w ustach pozostał nieprzyjemny posmak, lekko chemiczny. Ogólnie ocena na 3.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Kolor - ciemny brąz, mętny
Piana - Jak na pszeniczniaka to kiepska - niby wysoka przy nalewaniu ale niezbyt gęsta i dość czybko znika
Zapach - Banany, wyraźne drożdże, lekkie goździki. Miły delikatny owocowy akcent.
Smak - W smaku treściwe i gładkie. Typowe akcenty pszeniczne wyraźnie wyczuwalne (przy czym kwasowość raczej niewielka), lekki kawowo palony posmak ładnie zbalansował piwo, ogólnie jest dość łagodne w smaku. Finisz karmelowo - owocowy (śliwka? tak mi się wydaje)
Wysycenie - w porządku
Opakowanie - bardzo nie trawię sreberek, reszta w porządku.
Kupione za 5.69 w PiP.Last edited by Tapir; 2009-12-22, 20:45.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
Comment