Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • munchen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.09
    • 11

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwofil
    Co tu dużo pisac, po prostu bardzo dobre ciemne, pszeniczne piwo, bardzo mi smakuje za całokształt, masę różnych posmaków, i taki charakterystyczny smak pszeniczniaka, dla mnie chyba nawet lepsze niż wersja jasna, jakoś bardziej te ciemne mi podchodza, może ten lekko palony, dodatkowy posmka ma na to wpływ. Szkoda że tego piwa nie ma w Polsce, a może ktoś widział??
    Jasne że jest dostępne we Wrocławiu w markecie Piotr i Paweł na Gaju... Bardzo pyszne piwko w jasnej jak i w ciemnej wersji( chociaż ja wolę jasną pszenice)

Comment

• wedge7
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 217

Odrobinę się rozczarowałem tym piwem. Kolor bardzo ładny i ciemny. Piana kremowa, ale niestety niezbyt trwała. W smaku mało wyraźne i w pewnym sensie jakby odrobinę wodniste. Nie mniej wyczuwalna kwaskowość i posmaki bananowe. Zapach trudno mi opisać na pewno słodowy ale jest w nim co jeszcze. Nagazowanie jak na niemieckie piwo pszeniczne kiepskawe.

Comment

• tymah
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.09
        • 14

Kolor - ciemny brąz, ładny, taki jak być powinien - 5
        Zapach - niezbyt wyraźny, czuć przede wszystkim chmiel - przyjemny, lecz mógłby być mocniejszy - 4
        Piana - zaczyna się bardzo, bardzo, bardzo obficie! Opada w dość szybkim tempie, degraduje się do ok. 0,5cm dywanika. Nie pozostawia smug na szkle. Drobnoziarnista. - 3.5
        Smak - troszkę za mało wyraźny. `Wchodzi` aż zbyt gładko. Czuć kwaskowatość, nutka kawowa, choć niemal bez goryczy. - 3,5
        Wygazowanie - trochę zbyt małe, pod koniec picia w ogóle nie czuć bąbelków. - 3,5
        Opakowanie - dość ładne - 4

Ogólnie oceniam to piwo na 3 z dużym plusem. Prezentuje się solidnie, pachnie też całkiem porządnie, ale pozostawia pewien niedosyt... Choć przyznać trzeba, że orzeźwia. Piłem egzemplarz `imported`.
        Last edited by tymah; 2007-10-15, 13:45.

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

Mój także "Imported". Otrzymany w prezencie.
          Piłem za zimny ciut, ale wzrokowo prezentował się wspaniale - puszysty dywanik na minimum pół centymetra, z wybrzuszeniem po środku; pszeniczne nuty wyraźne i przyjemnie wabiące nozdrza, nawet w schłodzonej wersji; nasycenie spore, jak w pszenicach, czyli norma. Cóż poza tym mogę dodać? Smakował mi!
          Last edited by e-prezes; 2007-10-25, 21:48.

Comment

• Totus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.11
            • 326

WOW, nie sądziłem (po niemiłym spotkaniu z Paulanerem Dunkel) że takie piwo mi zasmakuje. Po otwarciu i wlaniu do kufla miły aromat (coś jakby owocowy) ale krótkotrwały. Smak aksamitny - ktoś wcześniej już stwierdził, że można by sięgąć po następne i następne :-). Ja od siebie dodam, że najlepiej smakuje w temperaturze 7-8 stopni.
            Zapraszam do Browaru Sielanka.

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

Wypiłem dziś ze smakiem Dunkela, kolorek fajny brązowawy, cudownie mętne. Zapach przyjemny, naturalny nie nachalny z przewagą bananów. Smak rześki, bez obcych wtrętów, dość pełny. Piana bardzo ładna i trwała. Koniecznie powtórzę przy najbliższej okazji, np. jutro będę przechodził koło tego sklepiku .

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Baaaaardzo smaczny pszeniczniak. Dostałem od kumpla, któremu załatwił ktoś z Niemców. Nie będę się rozwodził bo minęło kilka dni od konsumpcji, ale naprawdę byłem pod wielkim wrażeniem. PYSZNE!

Comment

• Gopher
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 450

Seta jak będziesz w Lublinie to wpadnij do Stokrotki w Plazie tam jest ciemny "Franciszek" za 6,49.
                  Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2484

A i mnie niezwykle smakuje to piwko górnej fermentacji. Ma wszystko udanie zbalansowane: niska goryczka chmielowa, nie jest zbyt cytrusowy, ale delikatnie owocowy, słód jest wyczuwalny, ale nie słodycz, umiarkowane nagazowanie, ale wyczuwalne, dość treściwe w smaku przez obecność i drożdży i pszenicy i słodu. I bardziej mi smakuje niż Paulaner. Zresztą jasny Franziskaner też lepszy!

Comment

• tymah
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.09
                      • 14

Zdecydowanie się poprawił od czasu mej ostatniej degustacji. Piłem go kilka razy w różnych miesiącach, i przyznaję, że ostatnio jest naprawdę świetny. Może nie jest aż tak wyrazisty jak jasny Franziskaner, ale ma swój charakter - z Paulanerem Dunkelem bezapelacyjny wygrywa

Comment

• zgroza
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2008.03
                        • 3605

Piana: obfita, biała, trochę duże bąble
                        gaz: może ciut więcej
                        kolor: mętnopomarańczowobrązowy
                        zapach: zdecydowanie cytrus
                        smak: karmelowo-cytrusowe nutki, całkiem porządnie nachmielone.
                        Solidny, niemiecki pszeniczniak
                        Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• sting126
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.07
                          • 25

Dosteony w Lublinie w markecie real za rozsadna cene 4,99.

Comment

• porek388
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.11
                            • 213

Kolor: ciemny, mętny
                            Piana: drobnoziarnista, opadła bardzo szybko
                            Wysycenie: średnie
                            Zapach: bananów, bardzo lekki
                            Smak: lekkie goździki i banany, lekka goryczka, lekko kwaskowe, bez specjalnych uniesień - spodziewałem się czegoś więcej
                            Opakowanie: butelka NRW, etykieta ładna

Ogólnie ciemny pszeniczniak do wypicia choć bez uniesień - tak na 4,3.
                            Cena 0,85 EUR w getrenku w Goerlitz.

Comment

• ergie
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 1041

Po jakimś czasie postanowiłem wychylić ciemnego pszenicznego Franciszka. I niestety by ła to porażka. Piana zniknęła bardzo szybko, a razem z nią cały gaz. Pomimo zakręcenie ostatniego łyka w butelce, przed wlaniem go do szklanki piwo pozostało klarowne. W trakcie picia przyjemne w smaku i dotyku na języku. Niestety po czasie w ustach pozostał nieprzyjemny posmak, lekko chemiczny. Ogólnie ocena na 3.
                              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                              ------------------------------------------------------------------
                              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• Tapir
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.10
                                • 730

Kolor - ciemny brąz, mętny
                                Piana - Jak na pszeniczniaka to kiepska - niby wysoka przy nalewaniu ale niezbyt gęsta i dość czybko znika
                                Zapach - Banany, wyraźne drożdże, lekkie goździki. Miły delikatny owocowy akcent.
                                Smak - W smaku treściwe i gładkie. Typowe akcenty pszeniczne wyraźnie wyczuwalne (przy czym kwasowość raczej niewielka), lekki kawowo palony posmak ładnie zbalansował piwo, ogólnie jest dość łagodne w smaku. Finisz karmelowo - owocowy (śliwka? tak mi się wydaje)
                                Wysycenie - w porządku
                                Opakowanie - bardzo nie trawię sreberek, reszta w porządku.

Kupione za 5.69 w PiP.
                                Last edited by Tapir; 2009-12-22, 20:45.
                                Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

Przetwarzanie...
                                X