Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

Dobre piwo, ale spodziewałem się nieco więcej.

Zwraca uwagę słaba piana, która bardzo szybko opadła i nie został po niej żaden ślad.

W smaku początkowo dominuje kwaskowatość, potem dochodzą posmaki charakterystyczne dla piw pszenicznych oraz palony słód.

Plusem piwa jest również jego piękny zapach.

Ogólnie smakowało mi, ale piłem lepsze ciemne pszeniczniaki.

Kupione w Rzeszowskiej Almie za 6,49 zł.

Comment

• fuliano
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1835

Piana- drobnoziarnista, słabiutka, szybko zanikająca, pozostawiająca po sobie przez jakiś czas obrączkę
      Zapach - drożdze, korzenie i banany
      Smak- bardzo treściwe posmaki pszeniczne, z nutkami kwaskowatości na końcu
      Wysycenie - drobnoziarniste, duże jak przystało na pszenice

Bardzo fajna ciemna pszenica. Zakupiona w Tesco Wawa Górczewska za 4,15zł

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12568

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
        Wysycenie - drobnoziarniste

Comment

• lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
          Bardzo fajna ciemna pszenica. Zakupiona w Tesco Wawa Górczewska za 4,15zł
          Cena nieaktualna... Specjalnie wybrałem się do rzeczonego Tesco 24h przy Górczewskiej, a na miejscu ciemny Franciszek stoi po ok. 5,50 zł.

Comment

• kurgan
            Gość
            • 2004.04
            • 315

WARTO

ALMA "breaslau" - 6,5 pln, idealny stosunek ceny do jakości!

Comment

• dryx
              † 1966-2017 Piwosz w Raju
              • 2002.04
              • 1735

Alkohol nadal 5 %, ekstraktu nie podano. Drobne zmiany w etykiecie i kapslu, bo charakter designu nadal zachowany. Na dobrą sprawę nie ma co tu zmieniać, logo jest bardzo charakterystyczne i mocno rozpoznawalne.
              Barwa ciemnobrązowa, mętna, nieprzejrzysta.
              Piana wysoka, utrzymuje się jakiś czas, pozostawiając spore ślady na szkle.
              Przyjemny weizenowy zapach, zapowiada się dobrze.
              W smaku raczej słabe, jak dla mnie nijakie. Pszeniczna dusza owszem jest, ale jakaś taka niewyraźna. Mało treściwe, raczej wodniste.
              Wysycenia w sam raz.
              Generalnie jestem zawiedziony, spodziewałem się czegoś bardzie z charakterem.
              Attached Files

Comment

• wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

Zakupiłem to piwko niedawno w Kauflandzie, w świetnej cenie - coś koło 4zł.

Dobra, ciemna, wyrazista pszenica.
                Świetna, wysoka, trwała piana.
                Ładny, ciemnobrązowy, mętny kolor.
                Zapach zbożowy z mocno wyczuwalnymi goździkami i bananami, intensywny.
                Smak mocno wytrawny, kwaskowy, treściwy i wyrazisty. Bardzo lubię takie pszenice.
                Opakowanie jak na zdjęciu powyżej, z tą różnicą, że u mnie na szyjce była złota owijka z napisem IMPORTED i niestety goły kapsel...

Miałem dziś wielką ochotę na dobrą, ciemną pszenicę, stąd też mój zachwyt nad tym piwem może być nieco przesadzony, ale piwko smakuje wybornie. W porównaniu do pitego przeze mnie niedawno Jurajskiego wypada niestety znacznie lepiej. Mamy się jeszcze czego uczyć, choć tendencja do produkowania w Polsce smacznych, ciemnych pszenic rośnie i to mnie bardzo cieszy.
                Last edited by wrednyhawran; 2011-11-24, 18:45.
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

Comment

• erudyta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.11
                  • 189

Piwo może nie wybitne, ale dobre i naprawdę godne uwagi. U mnie z pianą nie było problemów - utrzymywała się niemal do samego końca. Mimo, że nie jestem fanem piw pszenicznych, to Franziskaner pozostawił po sobie miłe wspomnienie.
                  Attached Files

Comment

• Oskaliber
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.05
                    • 727

Kolor: Bordowawo brązowy, mętny.
                    Piana: Jasnobeżowa, gęsta, trwała.
                    Zapach: Dominuje przejrzały banan z lekkim goździkiem, ciemniejszych nut raczej niewiele.
                    Smak: Średnio treściwe. Tak samo jak zapachu dominacja słodkiego, przejrzałego banana. Goździka niewiele. Ciemniejsze nuty odrobinę bardziej wyczuwalne, aczkolwiek dalej na dalszym planie (lekki przypalony karmel, trochę śliwki). Lekka kwaskowatość. Goryczka niska.
                    Wysycenie: Wysokie.
                    Ogółem: Bez szału. Za słodkie i za bananowe.
                    BeerFreak.pl

Comment

• Pawel_H
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.05
                      • 3

Piwo wyróżnią się dość specificzną kwaskowatością, która nie każdemu przypadnie do gustu. Akurat mnie ten smak bardzo odpowiada i to piwo stawiam przed jego pszenicznym kompanem ze stajni Franziskaner.

Piwo pojawia się od czasu do czasu w Carrefour w cenie 6 PLN.

Comment

• Niph
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.04
                        • 3

Właśnie piję to piwo, przyznam że nie wyczuwam wspomnianej wyżej kwasowości, ale też piana jest obfita, ale bardzo gruba i momentalnie znika, prawie bez śladu.

Comment

• Livres
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.04
                          • 324

Całkiem przyzwoita ciemna pszenica. Lekka, ale nie przesadnie wodnista. W smaku i aromacie dużo dojrzałego banana, goździki i co nieco suszonych owoców. Piwo ciekawsze niż stanowiący flagowy produkt browaru jego jasny odpowiednik.

Comment

• darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12568

Tak dla przypomnienia. Nadal 5,0% alk., 11,8% ekstr.

Aromat - wyraźne dojrzałe banany, trochę drożdżowego kwasku, nieco goździka, muśnięcie rozpuszczalnika
                            Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała
                            Wysycenie - wysokie, wyraźnie musuje
                            Smak - tu już zdecydowanie wyższa kwasowość połączona z korzennością, z tyłu dojrzały, nieco słodszy banan. Co ciekawe wraz z piciem i gubieniem wysycenia zaczyna wyraźnie dominować. Długi korzenny finisz z delikatną goryczką
                            Treściwość - umiarkowana pełnia

Nie wiem czy to kwestia dzisiejszych upałów, ale piwo wydało mi się rześkie, bardzo dobrze pijalne i generalnie bardzo porządne w odbiorze, szczególnie że za 4,99 w jakimś marketowym rzucie.

Comment

Przetwarzanie...
                            X