Oettinger (Schwerin), Oettinger Hefeweissbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bono_boniecki
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 177

zdecydowanie zgadzam się, że jak na swoją cenę to jest to przyzwoite piwo.
    nieco zbyt mało mętne, dośc jasne, może trochę wodniste, mało treściwe, ale do powtórzenia;]
    zakupione w Piotrze i Pawle w Jankach za coś koło 3,30zł.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Jak nie lubię piwa z puszki to pszeniczniaków z puszki nie znoszę... ale jak to powiedział kiedyś Cyceron Equi donati dentes non inspiciuntur...

Kolor ciemno złoty. Lekko mętne. Piana pozostaje w szklenicy nawet po wypiciu piwa Zapach lekko bananowy z goździkiem daaaaleeeekoooo w tle. W smaku aksamitne. Czuć drożdże i banana ale jest też obecna maślaność. Piwo jak już wspominał któryś przedmówca lekko wodniste. Nagazowanie średnio żywe do końca. Puszki jako opakowania do pszeniczniaka nawet nie komentuję...

Piwo przyzwoite ale w tej cenie wolę swojskiego Cornelliusa...

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• havranek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.08
        • 20

Kupione w Kaflandzie, 3.99 - swoją drogą jeśli w Niemczech jest po 30 eurocentów to ciekawe jaki mamy kurs euro??? (-; A co do piwa to: 1. Wodniste 2.Piana obfita, szybko zanika, 3. słaby aromat, aromat słaby, 4. Lekki metaliczny (?) posmak - puszka??? Ogólnie jak na gorący lipcowy wieczór nie jest złe, choć to baaardzo przeciętny pszeniczniak, wracam do Faustusa i Franziskanera.

Comment

• Ja2
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.12
          • 13

Zaskoczył mnie ten browarek smakiem, aromatem i intensywnością. Bardzo miła piwna pszenność! (przyjemność)

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Pite ze 2-3 lata temu w wersji puszkowej.

Kolor: Wzorcowy.
            Piana: Wysoka i trwała.
            Zapach: Bardzo silny, wzorcowy i przyjemny. Lekka przewaga goździków.
            Smak: Treściwy, też wzorcowy, bardzo orzeźwiający. Czuć nawet lekką chlebowość. Goryczki praktycznie brak, czyli w porządku.
            Uwagi: Do weizena w puszce podszedłem jak do jeża, a okazał się jednym z najlepszych, jakie piłem.

Comment

• Mikko
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.12
              • 583

Pite z puszki, kupione na siłę (bo podobno słabe) gdyż innego nie było, a miałem wybitną ochotę na pszenice.
              I tu pozytywne rozczarowanie:

Pierwszy raz spotkałem się z pianą przypominającą bitą śmietanę, na dodatek była trwała.
              Smak wcale nie wodnisty, jak pisali moi poprzednicy, zamiast bananów był lekki smak toffi. Wcale nie było posmaku puchy. Jedyna wada to 'polska' cena - 4,99 w PiP. Musze pojechać do DDR i zakupić większą ilość.

Comment

• Mikko
                • 2008.12
                • 583

mała korekta - w Szczecińskim Auchanie to piwo jest po 3,39 więc chyba jest to najtańsze piwo pszeniczne o ile się nie mylę

Comment

• Tapir
                  • 2009.10
                  • 730

Pszeniczniak przeciętny, wypity na szybko po pracy orzeźwia ale fajerwerków nie ma. Gdyby u nas cena była nieco wyższa od tej niemieckiej to byłaby okazja roku. Za 3.99 (Auchan) szału nie ma - za tyle można kupić w Warszawie Corneliusa, o Abbe za 3zł nie wspominając.
                  Niemniej jednak przyzwoite piwo, gdybym miał blisko do granicy pewnie robiłbym małe zapasy
                  Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• fuliano
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2010.07
                    • 1835

zakupiona puszka w Wawie w Auchan Wola Park i to poniżej 3 zł.
                    Kolor - pomarańczowo-miodowy, odpowiednio mętny jak przystało na pszeniczniaka.
                    Piana - na początku ładna duża, ale szybko zanikła.
                    Zapach - niezły,drożdżowy z domieszką goździków.
                    Smak - słodowy z domieszką bananów, bez goryczki, jednak zbyt wodnisty
                    Wysycenia - na początku dość mocno gazowany, pod koniec gaz też się trzyma, ale już drobniejszy.
                    Uwagi - orzeźwiające, bez rewaelacji ale za te pieniądze kupić pszeniczniaka raczej ciężko więc nie marudze. Na te upały jakie teraz mamy, przy ochocie na pszeniczniaka jak w sam raz.

Comment

• dart
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.02
                      • 1

Oettinger Hefeweissbier

Dziś zakupiłem w Kauflandzie za 2,69 zł parę puszeczek. Za tę niewygórowną cenę mamy zaskakująco niezłego pszeniczniaka, trochę lemoniadkowego i z burzliwą, ale szybko znikającą, pianą. Lekko słodkawy, z wyraźnym bananowym aromatem, na letnie wieczory w sam raz
                      Last edited by dart; 2010-07-20, 23:16.

Comment

Przetwarzanie...
                      X