Flensburger, Flensburger Dunkel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Flensburger, Flensburger Dunkel

Flensburger Dunkel
    Piwo z browaru Emila Petersena z Flensburga
    Ekstrakt: ??? brak danych
    Alkohol: 4.8%
    Butelka 0.33l z zamknięciem kabłąkowym. Pyka przy otwieraniu.
    Piana po prostu ogromna, beżowa, dziurawiejąca. Nie da się przeleć tego piwa do szklanki na jeden raz. Piękna barwa ciemnoczerwonego bursztynu. Gaz obfity. Słaby zapach – ledwie wyczuwalny. Ale może to zasługa mojego lekkiego zakatarzenia?
    Słodkawo gorzkie, delikatne, zrównoważone. Bardzo dobre.
    Do kupienia w Chorzowie, w Świecie Piwa. Niestety cena prowadząca prostą drogą do bankructwa. Mimo, że mam zniżkę.

www.flens.de
    Last edited by adam16; 2003-03-13, 11:16.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • adam16
    • 2001.02
    • 9865

A tak wygląda etykieta.
    Attached Files
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

Piana rzeczywiście ogromna, ale dość szybko opada. Zapach apetyczny, słodkawy (trochę podobny do amberowego koźlaka). Smak dość delikatny, jak na ciemniaka to nieżle wyczuwalna goryczka. Przyjemne, ale bez euforii.
      Kupiłem w Niemczech za 0,50 EUR.
      Attached Files

Comment

• Pepek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.04
        • 1500

Ostatnie piwo z ostatnich wojaży CarlBerga & Tabletki po północnych Niemczech.

Charakterystyczna barwa w bardzo ciemnej odmianie bursztynu. Piana puszysta, bardzo wysoka, jednak po ok. minucie zaczyna bardzo szybko redukować się. Gazowanie troche mizerne, powinno być nieco agresywniejsze. W smaku przede wszystkim lekka, subtelna goryczka przełamana karmelową, słodką nutą. Zapach zdecydowany, przyjemny słodowo-karmelowy. Całość spoczywała w zgrabnym firmowym bączku-krachelce z ładnym wzorem etykiety (vide wcześniejsze posty).

Porządne i przyjemne ciemne piwo.
        Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Comment

• Dreamer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1576

zaw. alk. 4,8% but. 0,33 l

Kolejny Flensburger do degustacji. Po wcześniejszych doświadczeniach z pilsnerem oczekiwałem równie uderzającej goryczy, a tu wspaniałe aromaty słodowe...
          Po nalaniu - wysoka, gęsta i kremowa piana. U mnie opadała powoli. Kolor ciemnego bursztynu, mimo że odbiega od innych ciemniaków, jest wspaniały. Nagazowanie - dla mnie w normie.
          Zapach - bogactwo woni słodowych.
          No i ten smak - wspaniały, głeboki smak słodowy z wyraźnymi nutkami słodu palonego. Ja nie wyczułem słodyczy w smaku, i dobrze bo mogłaby mnie zrazić. Za to pojawiły się delikatne nutki owocowe, a dopiero w posmaku wyczuwalne akcenty chmielowe.
          Dla mnie: wspaniale zrównoważone piwo słodowe. Czołówka piw ciemnych, które udało mi się degustować.
          Blog: Piwna Brytania

Comment

• piwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 810

jak dla mnie połączenie w smaku Palma i koźlaka z Ambera (ktoś też coś takiego zauważył)

Comment

• Pancernik
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

Piwo o barwie jasnorubinowej, w zasadzie czerwone (jak oranżada ). Piana szybko znika, pozostawiając ślady na szkle.
              Piwo pachnie słodem, w tle nuty winne. Nuty wine także w smaku, ale przeważa palona goryczka. Wysycenie spore, jak na ciemniaka.
              Butelka 0,33l, z krachlą z logo browaru. Na szkle butelki wytłoczony napis "Flensburger". Etykieta, jak na fotce powyżej.
              Piwo trochę nietypowe, takie ciemne, ale jakby nie do końca... Fajnie, że nie za słodkie.

Comment

• lzkamil
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 3611

Alk. 4.8%, but. 0.33 l z patentem taka jak na zdjęciu yendrasa, tylko krawatka się odrobinę różni, cena 0.59€.
                Ciemnobursztynowe/jasnobrązowe, mocno nagazowane, piana średniej wysokości i trwałości.
                Zapach słodowy, karmelowy, lekko owocowy, umiarkowanie intensywny.
                Smak jak u przedpijców bardzo przyjemnie słodowy, ciemnawy, po chwili dochodzi wyraźna goryczka, przede wszystkim chmielowa ale również z udziałem podpalanej, zostaje posmak słodu, taki trochę chlebowy, ale goryczka nie odpuszcza do końca.
                Zgadzam się z poprzednikami że bardzo smaczne.
                Last edited by lzkamil; 2009-06-06, 00:32.
                Lepszy jabol pod okapem
                niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Kwadri
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.10
                  • 1216

Kolor: Ciemnobursztynowy, ale dość jasny.
                  Piana: Drobna, niezbyt wysoka. Opada po chwili do cienkiej warstwy.
                  Zapach: Ładny. Intensywnie czuć słód, trochę podpalany z kwaskowym tłem.
                  Smak: Lekko kwaskowy początek, po nim paloność zmieszana z lekką kawowością i dociera lekka goryczka. Nie jest słodkie. Całkiem smaczne.
                  Wysycenie: Raczej drobne.
                  Opakowanie: Takie jak na fotce yendrasa.
                  www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Carnifex
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 75

Całkiem smaczny i ciekawy (pół?)ciemny trunek. Kolor może nasuwać wątpliwości, ale F.D. ma charakter typowo ciemnego piwa. Niewielka, acz mięsista piana pozostała do końca. Zapach zachęcający, lekko słodki; nagazowanie odpowiednio mocne, nie drażniące. No i przede wszystkim smak: wpierw aromatyczno-słodowy, a po przełknięciu chmielowo-goryczkowy, i to wystarczająco goryczkowy. Wyraźny posmak ciemniaka (wytrawny, w tym odrobina "spalenizny"), żadnej zbędnej, karmelowej (czy co gorsze cukrowej) słodyczy. Treściwe. Jestem zadowolony, szkoda że musiałem się zadowolić butelczyną 0,33...
                    Last edited by Carnifex; 2011-04-05, 21:49.

Comment

• wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

Bardzo smaczne piwko. Nbie jest to typowy ciemniak, gdyż kolor to raczej mocna herbata lub ciemny bursztyn. Niemniej piwko jest bardzo przyjemne w smaku, wysoka treściwość, goryczka wyraźna i trwała, chlebowe i palone akcenty. Piana całkiem ładna, beżowa, brudzi szkło, opada do dosyc grubego kożuszka.
                      zgrabna buteleczka 0,33l z krachlą, bardzo ładna i stylowa. Piwko warte powtórki.
                      Czeka na mnie jeszcze Pilsener z tej serii, więc już się niecierpliwię co to będzie
                      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                      Małe Piwko Blog
                      Małe Piwko Blog na facebooku
                      Domowy Browar Demon

Comment

• erudyta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.11
                        • 189

Barwa: herbaciana, brązowa, klarowna,
                        Piana: beżowa, wysoka, gęsta, opada nie za szybko, pozostaje do końca
                        Zapach: dość intensywny, słodowy, lekko palony,
                        Smak: głęboki, słodowy, goryczka przyjemna, delikatna, nie narzucająca się, w tle nuty palonego słodu, delikatny karmel i smaki chlebowe, posmaki chmielowe minimalne,
                        Wysycenie: odpowiednie
                        Opakowanie: etykieta trochę zmodyfikowana od ostatniego zdjęcia,

Cena: 0,63 €

Piwo bardzo dobre, pije się go z przyjemnością. Warte zakupu i polecenia
                        Attached Files

Comment

• DariuszSawicki
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2012.08
                          • 2869

Butelka 0.33 i wygląd jak u kolegi powyżej.
                          Barwa miedziana, piana słaba, szybko opadła. Śladów na szkle próżno szukać.
                          W zapachu trochę wędzonej wędliny i zboża, głównie jęczmień. Jest też mało potrzebny karmel. Na końcu wyczuwam orzechy.
                          W smaku gorzej. Goryczka niska, ale jest. Czuć na języku głównie karmel i rozmoczoną skórkę od ciemnego chleba. Słodu mało, w miarę picia wody przybywa. Niestety karmel pozostaje.
                          Przeczytałem parę komentarzy powyżej i się z nimi nie zgadzam.
                          Piwo mi nie smakowało, pod koniec picia karmel męczy jak w najgorszym koźlaku.
                          Data do 21.05.2016. Zamdliło mnie.

Comment

• Pivotal
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.05
                            • 671

BARWA: Herbaciana, taki jaśniejszy bursztyn... widać pływające drobinki, przejrzyste. [3.25]
                            PIANA: Beżowa, wysoka, drobnoziarnista, opadając osadza się nietrwale na ściankach, po czterech minutach cienka warstewka i pozostaje w podobnej formie do końca. [3.5]
                            ZAPACH: Niezbyt intensywny. Karmel, suszone owoce, orzechy, pieczywo. [2.75]
                            SMAK: Karmel, suszone owoce, troszkę pieczywa, zboże prażone z lekkimi nutami trawiastymi. Piwo było wodniste, a goryczka niska. [3.25]
                            WYSYCENIE: Spore, gryzące... utrzymało się do końca. [4]
                            OPAKOWANIE: Butelka z zamknięciem patentowym o pojemności 330ml. Ładne etykiety, podobne do tych wyżej, wyjątek stanowi krawatka. [4.5]

UWAGI: Warka do 6.06.2018, wypite 31.12.2017. Myślałem, że będzie lepiej smakować... barwa, typowa bardziej dla piw półciemnych.

Comment

• darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12509

Znany browar z kraju związkowego Szlezwik-Holsztyn a dokładnie leżącego pod duńską granicą Flensburga.
                              4,8% alk.

Aromat - słodowy, głównie karmel, albo właściwie tylko karmel, taki prawie jak toffi
                              Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższa koronka, zostaje trochę na szkle
                              Barwa - ciemny bursztyn
                              Wysycenie - łagodne, delikatnie musuje
                              Smak - miękka karmelowa baza, łagodny chmiel, ale właściwie bez goryczki
                              Treściwość - pełne

Piwo ok. tygodnia przed końcem terminu, ale już trochę czuć utlenienie. Teraz ten w sumie przyjemny karmel pasowałby do koźlaka.
                              Generalnie niewiele się tu dzieje, piwo poprawne.

Willkommen auf der dunklen Seites des Genusses. Hier entfaltet unser untergäriges, dunkel-bernsteinfarbenes Vollbier mit seinem komplexen Körper und einer ausgeprägten Röstmalznote seinen feinherben Charakter. Das Flenst. Gebraut mit Küstengerste® aus Schleswig-Holstein und dem Wasser der Flensburger Gletscherquelle nach dem deutschen Reinheitsgebot. 1998 wurde es irgendwie mild und ganz schön dunkel im Norden. Aber auch ganz schön lecker. Nach Flensburger Pilsener und Flensburger Frei sorgte Flensburger Dunkel als dritte Sorte im FLENS Sortiment für Abwechslung in Flasche, Fass und Kühlschrank. Und hat bis heute eine treue, anspruchsvolle Anhängerschaft.

Comment

Przetwarzanie...