Browarek z Uehlfeld (Środkowa Frankonia)
Na stronie deklarują, że lubią używać chmielu przy warzeniu. Też warzą malutkie serie różnorakich piw.
Ekstr. 11,5%,
alk. 4,5%
Aromat - słodowy z drożdżową owocowością
Piana - wysoka, zwarta, trwała z kożuszkiem, nieco zostaje na szkle
Barwa - bursztynowa, lekkie zmętnienie
Wysycenie - średnie musujące
Smak - chmiel na pierwszym planie. Jest wyraźna korzenna, mniej ziołowa goryczka. Trochę owoców z wyraźniejszym drożdżowym kwaskiem. Jak na ekstrakt też trochę słodowego ciała. Goryczka wyraźna również na finiszu, trochę zalegająca
Treściwość - pełne piwo
Aż ciekawy jestem jak nachmielili swojego pilsa, który ma te same parametry, a o którym napisali, że jak na Frankonię użyli go w wyraźny sposób.
Trochę brakuje temu piwu harmonii i słodwej miękkości związanej ze stylem i regionem. Przez to jednak jest oryginalne i wyróżniające się.
Przypomina produkt z domowych browarów.
Oceniam wysoko, chciałbym kiedyś mieć możliwość popróbowania innych ich piw.
Na stronie deklarują, że lubią używać chmielu przy warzeniu. Też warzą malutkie serie różnorakich piw.
Ekstr. 11,5%,
alk. 4,5%
Aromat - słodowy z drożdżową owocowością
Piana - wysoka, zwarta, trwała z kożuszkiem, nieco zostaje na szkle
Barwa - bursztynowa, lekkie zmętnienie
Wysycenie - średnie musujące
Smak - chmiel na pierwszym planie. Jest wyraźna korzenna, mniej ziołowa goryczka. Trochę owoców z wyraźniejszym drożdżowym kwaskiem. Jak na ekstrakt też trochę słodowego ciała. Goryczka wyraźna również na finiszu, trochę zalegająca
Treściwość - pełne piwo
Aż ciekawy jestem jak nachmielili swojego pilsa, który ma te same parametry, a o którym napisali, że jak na Frankonię użyli go w wyraźny sposób.
Trochę brakuje temu piwu harmonii i słodwej miękkości związanej ze stylem i regionem. Przez to jednak jest oryginalne i wyróżniające się.
Przypomina produkt z domowych browarów.
Oceniam wysoko, chciałbym kiedyś mieć możliwość popróbowania innych ich piw.
Comment