Browarek w Richzenhain (należącego do miasteczka Waldheim) w Saksonii mniej więcej między Dreznem a Lipskiem. Warzył w latach 1898-1995/6. Na mniejszą skalę produkcja wróciła niedawno, bo w 2018 r.
Znajduje się w malowniczej okolicy, nieco na uboczu, w pobliżu niesamowitego zamku Kriebstein. Na miejscu w dawnej wozowni znajduje się lokal z ogródkiem gdzie organizowane są imprezy, nie wiem czy na stałe jest otwarty. Teraz (pandemia) oczywiście nie. W ramach walki z pandemią mają automat z zimnym piwem na monety czynny codziennie od 11 do 19.
5,2% alk.
Aromat - łagodny słód, trochę drożdży z owocowymi nutami i muśnięcie chmielową ziołowością
Piana - dość wysoka, w miarę zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - zmętniona ciemniejsza słomka (bez filtracji)
Smak - bardziej słodowy pils, z przyjemnym chlebem. Ciut drożdży. Goryczka łagodna. Wyraźniejsza po przełknięciu. Dłuższy, łagodnie ziołowy finisz
Treściwość - pełne
Nie jest to klasyka pilsa. Jest jednak smaczne i sprawia przyjemność podczas picia. Fajne.
Znajduje się w malowniczej okolicy, nieco na uboczu, w pobliżu niesamowitego zamku Kriebstein. Na miejscu w dawnej wozowni znajduje się lokal z ogródkiem gdzie organizowane są imprezy, nie wiem czy na stałe jest otwarty. Teraz (pandemia) oczywiście nie. W ramach walki z pandemią mają automat z zimnym piwem na monety czynny codziennie od 11 do 19.
5,2% alk.
Aromat - łagodny słód, trochę drożdży z owocowymi nutami i muśnięcie chmielową ziołowością
Piana - dość wysoka, w miarę zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - zmętniona ciemniejsza słomka (bez filtracji)
Smak - bardziej słodowy pils, z przyjemnym chlebem. Ciut drożdży. Goryczka łagodna. Wyraźniejsza po przełknięciu. Dłuższy, łagodnie ziołowy finisz
Treściwość - pełne
Nie jest to klasyka pilsa. Jest jednak smaczne i sprawia przyjemność podczas picia. Fajne.
Comment