Browar z Amberga (Górny Palatynat, Bawaria)
Pszeniczny kożlak, 16,9% ekstr., 6,9% alk.
Aromat - banan, śliwki, susz owocowy, łagodna korzenność
Piana - dość wysoka, nie jest zbyt zwarta ani trwała, trochę dłuższ koronka
Barwa - zmętniony bursztyn
Wysycenie - zdecydowanie wysokie, mocno musujące
Smak - suszone owoce, kwaskowe śliwki, trochę szarlotki (pieczonego jabłka), wyraźniejsza korzenność z lekką goryczką. Finisz długi, żywy, korzenny, rozgrzewający
Treściwość - spora
Dzięki wysokiemu (pszenica) wysyceniu i korzennym walorom jest żywe w odbiorze. Słodowe, ciepłe nuty słodko-kwaskowych owoców nadają złożoności i smaku.
Całość daje świetne w odbiorze piwo, które łączy wyższą treściwość z rześkością. Bardzo dobre piwo.
Pszeniczny kożlak, 16,9% ekstr., 6,9% alk.
Aromat - banan, śliwki, susz owocowy, łagodna korzenność
Piana - dość wysoka, nie jest zbyt zwarta ani trwała, trochę dłuższ koronka
Barwa - zmętniony bursztyn
Wysycenie - zdecydowanie wysokie, mocno musujące
Smak - suszone owoce, kwaskowe śliwki, trochę szarlotki (pieczonego jabłka), wyraźniejsza korzenność z lekką goryczką. Finisz długi, żywy, korzenny, rozgrzewający
Treściwość - spora
Dzięki wysokiemu (pszenica) wysyceniu i korzennym walorom jest żywe w odbiorze. Słodowe, ciepłe nuty słodko-kwaskowych owoców nadają złożoności i smaku.
Całość daje świetne w odbiorze piwo, które łączy wyższą treściwość z rześkością. Bardzo dobre piwo.
Comment