Bayer, Knörzla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    Bayer, Knörzla

    Rauhenebrach-Theinheim w Dolnej Frankonii (Bawaria) na zachód od Bambergu.

    Braumeisters Helmut Bayer kreiert neben dem bekannten Landbier und Knörzla auch bemerkenswerte Craft-Biere und einen Wein-Bier-Hybrid.


    Rotbier (czerwony lager)

    11,9% ekstr.
    4,9% alk.

    Chmiel Hallertauer Tradition

    Aromat - lekko suszone owoce, łagodny chmiel, nieco karmelu
    Piana - wysoka, średnio zwarta, dość trwała, pozostawia drobną koronkę
    Barwa - miedziano-jantarowa, lekko zmętniona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - susz owocowy, ale nie w kierunku słodyczy - zachowuje owocowy kwasek, subtelny karmel i chlebowa skórka, łagodna taninowa (herbaciana) goryczka z długim finiszem
    Treściwość - umiarkowana pełnia

    Subtelne, ale złożone w odbiorze, bardzo sesyjne.

    Podobnie jak ich Landbier bardzo dobre piwo:

    Rauhenebrach-Theinheim w Dolnej Frankonii (Bawaria) na zachód od Bambergu. https://bayer-theinheim.de/brauerei/ 11,6% ekstr. 4,7% alk. Chmiele: Perle, Hallertauer (Tradition i Mittelfruh) Aromat - słodowy, łagodne owoce w kierunku gruszki, może pigwy, nieco chleba oraz trochę kwiatowego chmielu Piana - zdecydowanie


    Browar warzy też bocki leżakowane w beczkach po porto oraz koniaku oraz hybrydy koźlaków i wina (Vinator).
    Mam nadzieję, że będę miał okazję kiedyś spróbować.


  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1070675.JPG
Views:	33
Size:	22,3 KB
ID:	2314982

    Comment

    Przetwarzanie...
    X