Browar z Neumarkt in der Oberpfalz (bawarski Górny Palatynat). Gęś w nazwie najprawdopodobniej pochodzi od XVI w. gospody "Pod Złotą Gęsią", która stała się zalążkiem browaru.
Czerwony lager
Ekstr. 11,5%
Alk. 5%
Chmiele: rzadko używany w Bawarii Magnum, poza tym Perle, Tradition (Hallertau)
Sredbny medal European Beer Star 2010 w kat. red i amber lager
Aromat - wyraźna, miękka, złożona słodowość z karmelem, lecutko podpalana, nieco tostowa. Minimalne owoce
Piana - wysoka, trwałość średnia, trochę dłuższa koronka
Barwa - ciemny bursztyn/miedź
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - złożona słodowość jak w zapachu. Tost wyraźniejszy, a karmel łagodniejszu, leciutko prażone, troszkę owocowych posmaków w kierunku suszonej żórawiny, łagodna taninowa (herbaciana) goryczka z dłuższym, lekko orzechowym i znowu tostowym finiszem
Treściwość - zdecydowana pełnia.
Krągłe, miękkie, złożone, z bardzo dobrą pijalnością. Słody wiedeński, melanoidowy i karmelowy świetnie współgrają. Lubię piwa na wiedeńskich słodach zatem to wyjątkowo mi odpowiada. Dla mnie pycha, jedno z najlepszych piw tym stylu jakie miałem przyjemność pić.
Czerwony lager
Ekstr. 11,5%
Alk. 5%
Chmiele: rzadko używany w Bawarii Magnum, poza tym Perle, Tradition (Hallertau)
Sredbny medal European Beer Star 2010 w kat. red i amber lager
Aromat - wyraźna, miękka, złożona słodowość z karmelem, lecutko podpalana, nieco tostowa. Minimalne owoce
Piana - wysoka, trwałość średnia, trochę dłuższa koronka
Barwa - ciemny bursztyn/miedź
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - złożona słodowość jak w zapachu. Tost wyraźniejszy, a karmel łagodniejszu, leciutko prażone, troszkę owocowych posmaków w kierunku suszonej żórawiny, łagodna taninowa (herbaciana) goryczka z dłuższym, lekko orzechowym i znowu tostowym finiszem
Treściwość - zdecydowana pełnia.
Krągłe, miękkie, złożone, z bardzo dobrą pijalnością. Słody wiedeński, melanoidowy i karmelowy świetnie współgrają. Lubię piwa na wiedeńskich słodach zatem to wyjątkowo mi odpowiada. Dla mnie pycha, jedno z najlepszych piw tym stylu jakie miałem przyjemność pić.
Comment