Gänstaller, Kellerpils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Gänstaller, Kellerpils

    O tym projekcie z Górnej Frankonii pisałem przy okazji innego ich piwa:

    Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii. Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną produkcję (m.in. w browarze Friedel w


    Niefiltrowany pils

    5,1 % alk.
    Deklarują 40 IBU - to sporo jaka na pilsa

    Aromat - na początek trochę drożdżowej owocowości, potem łagodny słód, następnie delikatny chmiel w kierunku łąki, delikatnych ziół
    Piana - umiarkowanie wysoka i trwała, z dłuższym kożuszkiem, nieco zostaje na szkle
    Barwa - opalizujące złoto
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku średniego, łagodnie musuje
    Smak - podobnie jak w zapachu, tylko z biegiem konsumpcji chmielowa strona staje się wyraźniejsza. Jest nutka drożdży w kierunku leciutko kwaskowych owoców. Delikatne tony słodowe, ziarniste, może też łagodnie chlebowe. Od chmielu siano, lekkie zioła. Goryczka jak na bawarskie pilsy wyraźna. Nie czuć jednak tych 40 IBU, ale też dlatego że w niefiltrowanych piwach (keller) to odczucie ze względu na dodatkowy wyraźniejszy ton drożdży jest niższe. Finisz dłuższy, lekka ziołowość i przyjemna goryczka, też troszkę nutek słodowych
    Treściwość - pełne piwo

    Dobre, zbalansowane, sesyjne piwko.



Przetwarzanie...
X