Gänstaller, Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    Gänstaller, Kellerbier

    Górna Frankonia, więcej o nich tutaj:

    Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii. Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną produkcję (m.in. w browarze Friedel w


    alk. 5,2%

    Fränkische Braukunst, weiter gedacht! Fränkische Braukunst ist unser Kulturerbe. Wir haben uns dem Handwerk, Genuss und Qualität verschrieben. Deshalb denken wir das Kulturgut Bier weiter und machen es in Form besonderer zeitgenössischer Interpretation der Welt erlebbar.


    Aromat - słodowy z wyraźniejszymi ciasteczkowymi niuansami, trochę karmelu. Lekkie drożdże
    Piana - średnia z trwalszym kożuszkiem
    Barwa - ciemniejsze złoto/jaśniejszy bursztyn, opalizująca
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - biszkoptowy słód, trochę karmelu i słodyczy, lekkie drożdże, minimalny tost. Ciut goryczki, ale więcej łagodnej słodyczy
    Treściwość - zdecydowana pełnia, wyższa treściwość

    Podobnie jak ich helles mocno się różni od bawarskich kellerów. Czy to dobrze nie wiem, ale piwo jest smaczne. Bardzo się też różni od ich bardziej klasycznego i niefiltrowanego pilsa:

    O tym projekcie z Górnej Frankonii pisałem przy okazji innego ich piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/2314578-ganstaller-helles-lager Niefiltrowany pils 5,1 % alk. Deklarują 40 IBU - to sporo jaka na pilsa Aromat - na początek trochę drożdżowej owocowości, potem łagodny słód,


  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1080361.JPG
Views:	54
Size:	19,8 KB
ID:	2318249

    Comment

    Przetwarzanie...
    X