Jeden z kilku browarów z Ambergu z Górnego Palatynatu (Bawaria).
Niefiltrowany Zoigl, czyli niefiltrowane piwo będące tradycją browarów komunalnych Górnego Palatynatu (Oberpfalz).
5,3% alk.
To piwo nawiązuje do tej tradycji bowiem Schießl to inne miejsce na piwnej mapie tego miasta, gdzie już niestety nie warzy się piwa. Jest to obecnie tylko gospoda - Wirtshaus. Właściwie bardzo fajna restauracja, gdzie Zoigla z Winklera leją. Miałem okazję tam coś zjeść i napić się właśnie tego piwa, piekne miejsce, z historią - polecam:
Aromat - miękki słodowy,tony prażone, chlebowe (podpieczona skórka chlebowa), troszkę drożdże
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, z kożuszkiem
Barwa - bursztynowa, natiralnie zmętniona
Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musuje
Smak - słodowy z tonami chleba, chrupiącej skóki chlebowej, delikatnie podpalana, prażone. Leciutkie drożdże z minmalnym kwaskiem. Bardzo łagodna orzechowa goryczka, z wyraźnym posmakiem w ustach. Finisz dłuższy, orzechowy
Treściwość - pełne piwo
Miałem okazję pić to piwo w wersji lanej i butelkowej. Super piwo, wręcz wybitne. Delikatne, ale pełne, miękkie słodowe tony, łagodne wysycenie przywodzą na myśl oryginalnego zoigla. Sesyjne, super pijalne, naprawdę trudno poprzestać na jednyn. Nawet kiedy nie jest się fanem takich piw. Polecam. Frankonia ma Bamberg, Górny Palatynat Amberg, a w Ambergu obowiązkowo Schießl Zoigl! ;-)
Niefiltrowany Zoigl, czyli niefiltrowane piwo będące tradycją browarów komunalnych Górnego Palatynatu (Oberpfalz).
5,3% alk.
To piwo nawiązuje do tej tradycji bowiem Schießl to inne miejsce na piwnej mapie tego miasta, gdzie już niestety nie warzy się piwa. Jest to obecnie tylko gospoda - Wirtshaus. Właściwie bardzo fajna restauracja, gdzie Zoigla z Winklera leją. Miałem okazję tam coś zjeść i napić się właśnie tego piwa, piekne miejsce, z historią - polecam:
Aromat - miękki słodowy,tony prażone, chlebowe (podpieczona skórka chlebowa), troszkę drożdże
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, z kożuszkiem
Barwa - bursztynowa, natiralnie zmętniona
Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musuje
Smak - słodowy z tonami chleba, chrupiącej skóki chlebowej, delikatnie podpalana, prażone. Leciutkie drożdże z minmalnym kwaskiem. Bardzo łagodna orzechowa goryczka, z wyraźnym posmakiem w ustach. Finisz dłuższy, orzechowy
Treściwość - pełne piwo
Miałem okazję pić to piwo w wersji lanej i butelkowej. Super piwo, wręcz wybitne. Delikatne, ale pełne, miękkie słodowe tony, łagodne wysycenie przywodzą na myśl oryginalnego zoigla. Sesyjne, super pijalne, naprawdę trudno poprzestać na jednyn. Nawet kiedy nie jest się fanem takich piw. Polecam. Frankonia ma Bamberg, Górny Palatynat Amberg, a w Ambergu obowiązkowo Schießl Zoigl! ;-)
Comment