Dwóch znajomych Marktredwitz w bawarskim Górnym Palatynacie chyba w 2019 rozpoczęli warzenie piwa. Jeden z nich to Bawarczyk i zawodowy piwowar, drugi to amerykański entuzjasta - farmaceuta. Po informacji z ety wnioskuję, że to inicjatywa kontraktowa. Uwarzyli w Hirschau (też Górny Palatynat).
W ofercie mają pale ale, ipę i hellesa.
Bardziej niż niemieckie podejście do ejli zainteresowało mnie rzadziej dostępne amerykańskie podejście do hellesów. W związku z tym z ich oferty wybrałem właśnie hellesa. Pines chyba zapowiada, że będzie coś żywicznego...
Ekstr. 11,7%
Alk. 4,8%
IBU 16
Aromat - słodowy, czuć aromatyczne odmiany niemieckiego chmielu, może minimalne cytrusy i siano jeśli trzeba określić profil tego chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała, z dłuższym kożuszkiem
Barwa - słomkowo-żółtawo-jasnozłota
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące
Smak - łagodna słodowa podstawa z suszonym ziarnem. Szybko dochodzi wyraźna ton chmielowy - nuty łąki, delikatnej żywiczności, minimalna owoce cytrusowe (pomarańcza). Wydaje mi się, że ma więcej niż deklarowane 16 IBU, ale goryczka rzeczywiście nie jest bardzo wyraźna. Na tle klasycznych hellesów z Bawarii jest jednak wysoka. Finisz zdominowany przez chmiel, czysty i długi
Treściwość - łagodniejsza pełnia
Rześkie, super pijalne piwko. Na stronie napisali, że chcą łączyć bawarską tradycję i amerykańską kreatywność. To się udało. Bardzo dobre piwo, które może być nawet przez tych, którzy omijają klasyczne piwa dolnej fermentacji.
W ofercie mają pale ale, ipę i hellesa.
Bardziej niż niemieckie podejście do ejli zainteresowało mnie rzadziej dostępne amerykańskie podejście do hellesów. W związku z tym z ich oferty wybrałem właśnie hellesa. Pines chyba zapowiada, że będzie coś żywicznego...
Ekstr. 11,7%
Alk. 4,8%
IBU 16
Aromat - słodowy, czuć aromatyczne odmiany niemieckiego chmielu, może minimalne cytrusy i siano jeśli trzeba określić profil tego chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała, z dłuższym kożuszkiem
Barwa - słomkowo-żółtawo-jasnozłota
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące
Smak - łagodna słodowa podstawa z suszonym ziarnem. Szybko dochodzi wyraźna ton chmielowy - nuty łąki, delikatnej żywiczności, minimalna owoce cytrusowe (pomarańcza). Wydaje mi się, że ma więcej niż deklarowane 16 IBU, ale goryczka rzeczywiście nie jest bardzo wyraźna. Na tle klasycznych hellesów z Bawarii jest jednak wysoka. Finisz zdominowany przez chmiel, czysty i długi
Treściwość - łagodniejsza pełnia
Rześkie, super pijalne piwko. Na stronie napisali, że chcą łączyć bawarską tradycję i amerykańską kreatywność. To się udało. Bardzo dobre piwo, które może być nawet przez tych, którzy omijają klasyczne piwa dolnej fermentacji.
Comment