Browar z Wunsiedel w Górnej Frankonii w górach Fichtelgebirge (Smreczany).
Keller
12,5% ekstr.
5,0% alk
Aromat - na początek żywiczny chmiel, potem łagodne tony słodowe (nieco ciastkowe, minimalny karmel)
Piana - zdecydowanie wysoka, ale nie jest zwarta - więcej większych bąbli, nie jest zbyt trwała, z dłuższym kożuszkiem
Barwa - zmętniony bursztyn
Wysycenie - zdecydowanie wysokie (na kellera bardzo wysokie), musujące
Smak - balans słodowo-chmielowy. Goryczka jak na styl wyraźna, fajny ten chmiel, taki ziołowo-żywiczny. Miękkie słody - herbatnik, karmelowe muśnięcie (ale bez słodyczy) i od drożdzy minimalne owoce (suszone jabłka) . Finisz z dość długą goryczką, ciut zalegającą
Treściwość - pełne piwo
Bardzo dobre. Oryginalny keller. Fajny chmiel. Niestety napisali tylko "neue Hopfensorte". Szkoda, że nie napisali jakie.
Keller
12,5% ekstr.
5,0% alk
Aromat - na początek żywiczny chmiel, potem łagodne tony słodowe (nieco ciastkowe, minimalny karmel)
Piana - zdecydowanie wysoka, ale nie jest zwarta - więcej większych bąbli, nie jest zbyt trwała, z dłuższym kożuszkiem
Barwa - zmętniony bursztyn
Wysycenie - zdecydowanie wysokie (na kellera bardzo wysokie), musujące
Smak - balans słodowo-chmielowy. Goryczka jak na styl wyraźna, fajny ten chmiel, taki ziołowo-żywiczny. Miękkie słody - herbatnik, karmelowe muśnięcie (ale bez słodyczy) i od drożdzy minimalne owoce (suszone jabłka) . Finisz z dość długą goryczką, ciut zalegającą
Treściwość - pełne piwo
Bardzo dobre. Oryginalny keller. Fajny chmiel. Niestety napisali tylko "neue Hopfensorte". Szkoda, że nie napisali jakie.
Comment