Już myślałem, że to piwo ze znanego browaru z Gónej Bawarii to to samo co ich Jahrhundert-Bier, z tą różnicą że jak nazwa głosi wypuszczane jest na wiosnę.
Parametry takie same: 12,8% ekstr., 5,5% alk.
Jednak te piwa się różnią. - Frühlingsbier jest naturtrübe (niefiltrowane)
Aromat - słodowy z drożdżami (lekka owocowa kwaskowość)
Piana - zdecydowanie wysoka, trwałość średnie, dłuższa koronka
Barwa - słomkowo-cytrynowa, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźny słód z owocami (jabłko, gruszka, nawet lekko cytrynowym kwaskiem), chlebowe zakończenie, goryczka znikoma
Treściwość - wyraźna pełnia
Smaczne, dobre piwo, choć filtrowaną wersję stawiam chyba nieco wyżej.
Parametry takie same: 12,8% ekstr., 5,5% alk.
Jednak te piwa się różnią. - Frühlingsbier jest naturtrübe (niefiltrowane)
Aromat - słodowy z drożdżami (lekka owocowa kwaskowość)
Piana - zdecydowanie wysoka, trwałość średnie, dłuższa koronka
Barwa - słomkowo-cytrynowa, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźny słód z owocami (jabłko, gruszka, nawet lekko cytrynowym kwaskiem), chlebowe zakończenie, goryczka znikoma
Treściwość - wyraźna pełnia
Smaczne, dobre piwo, choć filtrowaną wersję stawiam chyba nieco wyżej.
Comment