Hösl Mitterteich, Mein Helles

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12730

    Hösl Mitterteich, Mein Helles

    Dość znany browar z Górnego Palatynatu (Bawaria).

    Wygląda na to, że obecnie to ich flagowy helles:



    4,8 alk.

    Aromat - słodowy (zbożowe ziarno)
    Piana - dość wysoka i zwarta, średnie trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - słomkowa
    Wysycenie - średnie , musujące
    Smak - słodowy (zbożowy) z kwaskowo-żelaznym posmakiem (żelaza nie czułem w aromacie, ale wyszło na skórze). Kwaskowość choć może nie silna, ale jednak dominuje. Pod tym wyczuwalny łagodny chmiel (łąka, siano) z dłuższą, ale bardzo delikatną goryczką
    Treściwość - umiarkowana pełnia

    Dość łagodna słodowa baza (niczym specjalnie się niewyróżniająca), a przede wszystkim wspomniany posmak plasuje to piwo na końcu hellesowej bawarskiej rzemieślniczej stawki.
    Piwo jest oczywiście pijalne, ale niczym do siebie nie potrafi przekonać. Ogólnie słabo.
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2023-09-17, 22:31.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12730

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1080789.JPG
Views:	114
Size:	20,5 KB
ID:	2319879

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12730

      #3
      Zniknęła żelazistość, ale niewiele się zmieniło. Takie jałowe, nijakie, nieco wodniste. Spokojnie do popychania golonki, ale nie do delektowania się. Ich piwo nawiązujące do Zoigla jest nadal dużo bardziej fajne:

      Browar z bawarskiego Górnego Palatynatu, który słynie z Zoigli, niefiltrowanych piwach warzonych w browarach komunalnych (czyli wspólnych dla warzących w nim rodzin z danej miejscowości). Takim browarem Hösl, ale nie przeszkodziło mu nazwać swojego kellera: "Communbräu-Zoigl", co było sporym nadużyciem:


      Tu nadal na tle lokalnego rynku jest słabo.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X