Nie wiem niestety, gdzie uwarzono to piwo. Wiem natomiast, że jest związane z odnawianym browarem w Bad Muskau przy polskiej granicy, który jest częścią przepięknego zespołu parkowo-pałacowego (park Mużakowski) związanego bardzo barwaną postacią Hermanna von Pückler-Muskau:
Z nim związany jest jeszcze jeden park w Branitz pod Chociebużem i firma która sygnuje to piwo w nazwie też odwołuje się do tego miasta - Cottbuser Brauhaus GmbH.
Za tym wszystkim stoi lokalny biznesmen, który bodaj od lat 90-tych stworzył markę.
Z tego co wyczytałem w ostatnim czasie coś się w tym temacie ruszyło. Wolne Państwo Saksonii zajmuje się remontem browaru w Bad Muskau i zakłada się, że zakończenie prac nastąpi w 2024.
Tymczasem o piwowarstwie w tym miejscu będzie przypominać strona właściciela marki: https://www.fuerst-pueckler.info/
Pils o zaw. alk. 4,9%
Aromat – słodowy, trochę chlebowy, łagodny chmiel (siano)
Piana – wysoka, średnia trwałość z koronką
Barwa – złota
Wysycenie – umiarkowana/łagodne, musujące
Smak – tu też słodowość wyraźna, z przesuszonymi ziarnami, trochę chleba, lekki chmiel z bardzo łagodną jak na pilsa goryczką, finisz dłuższy, nieco wyraźniejsza goryczka
Treściwość – pełne
Taki trochę bardziej nachmielony helles. Miłośnicy goryczkowych pilsów mogą być zawiedzeni. To przypomina mi bardziej te z Bawarii. Słodowy profil smaczny i obiektywnie całe piwo też. Bardzo dobrze pijalne.
Gdzieś czytałem, że może to być pils z Landskrona z Goerllitz, ale według mnie te piwa są różne. W każdym razie popijając ich piwo trzymam kciuki za reaktywację browaru w Bad Muskau.
Z nim związany jest jeszcze jeden park w Branitz pod Chociebużem i firma która sygnuje to piwo w nazwie też odwołuje się do tego miasta - Cottbuser Brauhaus GmbH.
Za tym wszystkim stoi lokalny biznesmen, który bodaj od lat 90-tych stworzył markę.
Z tego co wyczytałem w ostatnim czasie coś się w tym temacie ruszyło. Wolne Państwo Saksonii zajmuje się remontem browaru w Bad Muskau i zakłada się, że zakończenie prac nastąpi w 2024.
Tymczasem o piwowarstwie w tym miejscu będzie przypominać strona właściciela marki: https://www.fuerst-pueckler.info/
Pils o zaw. alk. 4,9%
Aromat – słodowy, trochę chlebowy, łagodny chmiel (siano)
Piana – wysoka, średnia trwałość z koronką
Barwa – złota
Wysycenie – umiarkowana/łagodne, musujące
Smak – tu też słodowość wyraźna, z przesuszonymi ziarnami, trochę chleba, lekki chmiel z bardzo łagodną jak na pilsa goryczką, finisz dłuższy, nieco wyraźniejsza goryczka
Treściwość – pełne
Taki trochę bardziej nachmielony helles. Miłośnicy goryczkowych pilsów mogą być zawiedzeni. To przypomina mi bardziej te z Bawarii. Słodowy profil smaczny i obiektywnie całe piwo też. Bardzo dobrze pijalne.
Gdzieś czytałem, że może to być pils z Landskrona z Goerllitz, ale według mnie te piwa są różne. W każdym razie popijając ich piwo trzymam kciuki za reaktywację browaru w Bad Muskau.
Comment