Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud

Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

12,9% ekstr.
    5,5% alk.

Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika przy browarze.
    Podobno cztery rodzaje chmielu. Zebrany we wrześniu chmiel został użyty jako szyszka (bez suszenia) od razu do warzenia piwa. Piwo pije się od drogiej połowy października do końca grudnia. Ja piłem teraz (styczeń) i trochę miałem obawy, czy nie straci swoich atutów...

Aromat - dominuje ziołowo-kwiatowy chmiel, lekki słód
    Piana - średnia, umiarkowanie trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - miedziana, zamglona
    Wysycenie - dość wysokie, musujące
    Smak - ziołowy, minimalnie kwiatowy chmiel, łagodny słód z delikatnym tonami suszonych owoców z nieznaczną cierpkością (jabłka). Goryczka wyraźna, umiarkowanie długa
    Treściwość - pełne piwo

Fajne, udane piwo. Duży chyba ten chmielnik mają, bo chmielu całkiem sporo w tym piwie

Related Topics

Collapse

• darekd
    AleBrowar, Tower of Cats
    darekd
    India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
    I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

Są jeszcze parametry i skład:
    Ekstr. 15%
    Alk.6,2%

w składzie...
    2025-02-12, 23:00
  • darekd
    Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
    darekd
    Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
    2022-06-24, 21:39
  • darekd
    Strakonice, Klostermann Hořký Ležák
    darekd
    Południowe Czechy, gdzie piwa zazwyczaj mają niższą goryczkę i wyżsżą słodycz. Stąd może odpowiedź ze strakonickiego browaru, który również wpisuje się w ten trend.

Jedenastka a według https://www.pivovar-strakonice.cz/ to dokładnie 11,8% ekstr.
    Alk. 4,7%

Chmiele to...
    2024-09-21, 22:27
  • darekd
    Maians [Maians & Guineu], Espiga English Brown Ale
    darekd
    Kooperacja browarów katalońskich.

Alk. 6%.

Chmiele: Galena (US), Fuggles, East Kent Golding (UK)

Aromat: kakao, trochę ciasteczkowe, orzechowe, czekoladowe, lekko podpalane, delikatny chmiel
    Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka
    ...
    2023-09-18, 12:43
  • darekd
    ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
    darekd
    Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

Ekstr. 15%
    Alk. 6,0%

Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
    Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
    2025-01-22, 22:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...