Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    Sonnen-Bräu (Mürsbach), Hopfenzupfer Sud

    Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.



    12,9% ekstr.
    5,5% alk.

    Nazwa oznacza mniej więcej wywar zbieracza chmielu. Chodzi o to, że chmiel do piwa (w tym wypadku to keller) został zebrany z własnego chmielnika przy browarze.
    Podobno cztery rodzaje chmielu. Zebrany we wrześniu chmiel został użyty jako szyszka (bez suszenia) od razu do warzenia piwa. Piwo pije się od drogiej połowy października do końca grudnia. Ja piłem teraz (styczeń) i trochę miałem obawy, czy nie straci swoich atutów...

    Aromat - dominuje ziołowo-kwiatowy chmiel, lekki słód
    Piana - średnia, umiarkowanie trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
    Barwa - miedziana, zamglona
    Wysycenie - dość wysokie, musujące
    Smak - ziołowy, minimalnie kwiatowy chmiel, łagodny słód z delikatnym tonami suszonych owoców z nieznaczną cierpkością (jabłka). Goryczka wyraźna, umiarkowanie długa
    Treściwość - pełne piwo

    Fajne, udane piwo. Duży chyba ten chmielnik mają, bo chmielu całkiem sporo w tym piwie

Przetwarzanie...
X