Znany browar z Górnej Frankonii (Bawaria)
Craftmayer to seria różnych piw. Na butelce ta sama eta, kontra dedykowana poszczególnym piwom.
Trafiłem na pilsa na chmielu Mittelfrüh (Hallertau). Dodatkową atrakcją jest "zielony chmiel" czyli do warzenia wykorzystano szyszkę, a nie granulat.
4,8% alk.
Ekstr. 11%
Aromat - fajny chmielowy profil dominuje -słodsze cytrusy, pomarańcza, kwiaty, ciut korzenności, lekki słód, minimalne drożdże (piwo niefiltrowane)
Piana - wysoka, umiarkowanie trwałą, znika prawie całkiem
Barwa - zmętnione złoto wpadające w pomarańcz
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - od chmielu fajne kwiaty, łagodne słodsze cytrusy, odrobina mięty. Stonowana, ale długa goryczka. Jak na pilsa wyraźniejsza, miękka podstawa
Treściwość - pełne
Oryginalne, nie jest wytrawne (zgodnie z tradycją regionalną), ale chmiel bardzo fajny, świetna pijalność. Bardzo dobre.
Craftmayer to seria różnych piw. Na butelce ta sama eta, kontra dedykowana poszczególnym piwom.
Trafiłem na pilsa na chmielu Mittelfrüh (Hallertau). Dodatkową atrakcją jest "zielony chmiel" czyli do warzenia wykorzystano szyszkę, a nie granulat.
4,8% alk.
Ekstr. 11%
Aromat - fajny chmielowy profil dominuje -słodsze cytrusy, pomarańcza, kwiaty, ciut korzenności, lekki słód, minimalne drożdże (piwo niefiltrowane)
Piana - wysoka, umiarkowanie trwałą, znika prawie całkiem
Barwa - zmętnione złoto wpadające w pomarańcz
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - od chmielu fajne kwiaty, łagodne słodsze cytrusy, odrobina mięty. Stonowana, ale długa goryczka. Jak na pilsa wyraźniejsza, miękka podstawa
Treściwość - pełne
Oryginalne, nie jest wytrawne (zgodnie z tradycją regionalną), ale chmiel bardzo fajny, świetna pijalność. Bardzo dobre.
Comment