Aldersbacher [Unertl Mühldorf], Bio Weisse mit Dinkel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12759

    #1

    Aldersbacher [Unertl Mühldorf], Bio Weisse mit Dinkel

    Bardzo skomplikowana historia. To piwo było już kiedyś opisywane pod nieco inną nazwą:



    Wystąpił tam jednak pewien błąd. Żeby to wytłumaczyć sięgnąć trzeba do historii. Otóż w 1929 r. Alois i Filomena Unertl założyli browar w Mühldorf w Górnej Bawarii. Alois jeszcze przed I wojną miał pracować w monachijskim Paulanerze. W 1952 r. Alois jr. (czyli syn) w przejętym wcześniej browarze w Haag (też Górna Bawaria) też zaczął warzyć piwo. Z czasem browar (ze względu na profil) znany był jako Unertl-Weißbier-Brauerei. Ta pszenica z orkiszem była właśnie przyporządkowana w powyższym poście do tego browaru. Jednak to był błąd (Unertl Weißbier) ma w herbie wierzę zamku w Haag https://www.unertl.de/, a w przypadku tego piwa był herb browaru w Mühldorf.

    Niestety w 2021 browar Unertl w Mühldorf został zamknięty (tradycje rodzinne Unertlów kontynuuje browar z w Haag).

    Marka piwa przetrwała. Dawne strony browaru Mühldorf http://www.brauerei-unertl.de/ lub www.unertl.com przekierowują na stronę "Unertl napoje" https://www.unertl-getraenke.de/.

    Nie chwalą się na niej, ale produkcja kontynuowana jest w dolnobawarskim Aldersbachu.
    W związku z tym nie kontynuuję opisu w tamtym, błędnie opisanym jako Unertl Weissbier, zamiast Unertl (Mühldorf) wątku. Tylko tworzę nowy. Może kiedyś Admin wyprostuje tą skomplikowaną historię...


    Obecna nazwa zmieniona Bio Weisse mit Dinkel. Czyli pszeniczne z orkiszem. Alkohol bez zmian - 5,2%, ekstr. 12,3%



    Straszny bałagan jest z tymi browarami Unertl. Bo są (a właściwie były dwa). Oba w Górnej Bawarii.
    Pierwszy założyło małżeństwo Unertl w Mühldorf,

    Aromat - korzenność, nieco banan, łagodnie lekko prażone ziarno z odrobiną karmelu, ciut owocowego kwasku,
    Piana - wysoka, z większymi pęcherzykami, niezbyt trwała, ale dłuższy kożuszek
    Barwa - zmętniony, nieco jaśniejszy bursztyn
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - owocowa kwaskowość, ciut bananów i podrprażonych ziaren, z których wychodzi nieco karmelu.
    Treściwość - pełne piwo

    Bardzo dobre, niebanalne. European Beer Star za piwo z alternatywnymi zbożami (tu orkisz) zasłużone.






  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12759

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110131 (Copy).JPG
Views:	31
Size:	16,3 KB
ID:	2326026

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Dinkel, Stublanger Kellerbier
      darekd
      Browar w Stublang, będącego częścią Bad Staffelstein w Górnej Frankonii, miasteczku z kilkoma browarkami.

      www.dinkel-stublang.de

      Alk. 4,7%

      Aromat – drożdże, lekkie owoce, ciut chleba, delikatny chmiel
      Piana – wysoka czapa, dość gęsta, pojedyncze bąble,
      ...
      2020-11-12, 22:12
    • ART
      Dinkel, Stublanger Roggenbier
      ART
      Napaliłem się na to żytnie jak szczerbaty na suchary. Powinienem był się zorientować że coś może nie zagrać jeśli warzeniem roggena zajmie się Orkisz (dinkel) z Bad Staffelstein. 4,9 alk. Jaśniuteńkie. Lekko opalizujące, mało żytnie w charakterze, poza tym że kwaśne. Sauerbier...
      2019-11-30, 11:39
    • darekd
      Unertl (Mühldorf), Bio-Dinkel Weisse Alkoholfrei
      darekd
      Czyli piwo orkiszowo-pszeniczne bezalkoholowe.

      Aromat - taki brzeczkowo-słodowy,
      Piana - urocza, gęsta, duża, trwała czapa
      Barwa - złoto-mętna
      Wysycenie - umiarkowane, trochę mało
      Smak - tu czar prysł. Liczyłem na jakieś cytrusy, coś zbliżonego...
      2014-07-22, 15:47
    • darekd
      Dinkelacker-Schwaben Bräu, Privat Export
      darekd
      Spory browar ze Stuttgartu, kiedyś należał m.in. do InBev. Obecnie znowu niezależna firma.

      Ich Privat był opisywany:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...l-acker-privat

      Wersja "export"...
      2023-03-17, 23:51
    • zgroza
      Unertl Weissbier, Bio Dinkel Weisse
      zgroza
      Z butelki w knajpie w Beeskow. Należy mieć zawsze oczy szeroko otwarte. 5,2%, słód orkiszowy, pszeniczny i żytni.
      Piana ok, do koronki
      Gazu wiecej niż mniej
      Kolor brązowopomarańczowy, mętne
      W zapachu cytrusy, owoce (takie ajlowe) i drożdże
      Smak łagodny,...
      2011-10-16, 21:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...