Bardzo skomplikowana historia. To piwo było już kiedyś opisywane pod nieco inną nazwą:
Wystąpił tam jednak pewien błąd. Żeby to wytłumaczyć sięgnąć trzeba do historii. Otóż w 1929 r. Alois i Filomena Unertl założyli browar w Mühldorf w Górnej Bawarii. Alois jeszcze przed I wojną miał pracować w monachijskim Paulanerze. W 1952 r. Alois jr. (czyli syn) w przejętym wcześniej browarze w Haag (też Górna Bawaria) też zaczął warzyć piwo. Z czasem browar (ze względu na profil) znany był jako Unertl-Weißbier-Brauerei. Ta pszenica z orkiszem była właśnie przyporządkowana w powyższym poście do tego browaru. Jednak to był błąd (Unertl Weißbier) ma w herbie wierzę zamku w Haag https://www.unertl.de/, a w przypadku tego piwa był herb browaru w Mühldorf.
Niestety w 2021 browar Unertl w Mühldorf został zamknięty (tradycje rodzinne Unertlów kontynuuje browar z w Haag).
Marka piwa przetrwała. Dawne strony browaru Mühldorf http://www.brauerei-unertl.de/ lub www.unertl.com przekierowują na stronę "Unertl napoje" https://www.unertl-getraenke.de/.
Nie chwalą się na niej, ale produkcja kontynuowana jest w dolnobawarskim Aldersbachu.
W związku z tym nie kontynuuję opisu w tamtym, błędnie opisanym jako Unertl Weissbier, zamiast Unertl (Mühldorf) wątku. Tylko tworzę nowy. Może kiedyś Admin wyprostuje tą skomplikowaną historię...
Obecna nazwa zmieniona Bio Weisse mit Dinkel. Czyli pszeniczne z orkiszem. Alkohol bez zmian - 5,2%, ekstr. 12,3%
Straszny bałagan jest z tymi browarami Unertl. Bo są (a właściwie były dwa). Oba w Górnej Bawarii.
Pierwszy założyło małżeństwo Unertl w Mühldorf,
Aromat - korzenność, nieco banan, łagodnie lekko prażone ziarno z odrobiną karmelu, ciut owocowego kwasku,
Piana - wysoka, z większymi pęcherzykami, niezbyt trwała, ale dłuższy kożuszek
Barwa - zmętniony, nieco jaśniejszy bursztyn
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - owocowa kwaskowość, ciut bananów i podrprażonych ziaren, z których wychodzi nieco karmelu.
Treściwość - pełne piwo
Bardzo dobre, niebanalne. European Beer Star za piwo z alternatywnymi zbożami (tu orkisz) zasłużone.
Wystąpił tam jednak pewien błąd. Żeby to wytłumaczyć sięgnąć trzeba do historii. Otóż w 1929 r. Alois i Filomena Unertl założyli browar w Mühldorf w Górnej Bawarii. Alois jeszcze przed I wojną miał pracować w monachijskim Paulanerze. W 1952 r. Alois jr. (czyli syn) w przejętym wcześniej browarze w Haag (też Górna Bawaria) też zaczął warzyć piwo. Z czasem browar (ze względu na profil) znany był jako Unertl-Weißbier-Brauerei. Ta pszenica z orkiszem była właśnie przyporządkowana w powyższym poście do tego browaru. Jednak to był błąd (Unertl Weißbier) ma w herbie wierzę zamku w Haag https://www.unertl.de/, a w przypadku tego piwa był herb browaru w Mühldorf.
Niestety w 2021 browar Unertl w Mühldorf został zamknięty (tradycje rodzinne Unertlów kontynuuje browar z w Haag).
Marka piwa przetrwała. Dawne strony browaru Mühldorf http://www.brauerei-unertl.de/ lub www.unertl.com przekierowują na stronę "Unertl napoje" https://www.unertl-getraenke.de/.
Nie chwalą się na niej, ale produkcja kontynuowana jest w dolnobawarskim Aldersbachu.
W związku z tym nie kontynuuję opisu w tamtym, błędnie opisanym jako Unertl Weissbier, zamiast Unertl (Mühldorf) wątku. Tylko tworzę nowy. Może kiedyś Admin wyprostuje tą skomplikowaną historię...
Obecna nazwa zmieniona Bio Weisse mit Dinkel. Czyli pszeniczne z orkiszem. Alkohol bez zmian - 5,2%, ekstr. 12,3%
Straszny bałagan jest z tymi browarami Unertl. Bo są (a właściwie były dwa). Oba w Górnej Bawarii.
Pierwszy założyło małżeństwo Unertl w Mühldorf,
Aromat - korzenność, nieco banan, łagodnie lekko prażone ziarno z odrobiną karmelu, ciut owocowego kwasku,
Piana - wysoka, z większymi pęcherzykami, niezbyt trwała, ale dłuższy kożuszek
Barwa - zmętniony, nieco jaśniejszy bursztyn
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - owocowa kwaskowość, ciut bananów i podrprażonych ziaren, z których wychodzi nieco karmelu.
Treściwość - pełne piwo
Bardzo dobre, niebanalne. European Beer Star za piwo z alternatywnymi zbożami (tu orkisz) zasłużone.
Comment