Niefiltrowany helles z bawarskiej Środkowej Frankonii (Adelsdorf, mniej więcej między Norymbergą a Bambergiem).
12% ekstr.
4,9% alk.
Aromat - słodowy z suszonym ziarnem i odrobiną chleba. Drożdżowe i chmielowe muśnięcie
Piana - umiarkowanie wysoka, trwałość średnia z dłuższym drobnym kożuszkiem i koronką
Barwa - żółtawo-złota, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowy z chlebem, potem suszone ziarno, lekki drożdżowy kwasek, lekki chmiel (łąka, zioła) z łagodną, ale długą goryczką
Treściwość - pełne piwo
Smaczna, rześka i zdecydowanie udana klasyka.
12% ekstr.
4,9% alk.
Aromat - słodowy z suszonym ziarnem i odrobiną chleba. Drożdżowe i chmielowe muśnięcie
Piana - umiarkowanie wysoka, trwałość średnia z dłuższym drobnym kożuszkiem i koronką
Barwa - żółtawo-złota, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowy z chlebem, potem suszone ziarno, lekki drożdżowy kwasek, lekki chmiel (łąka, zioła) z łagodną, ale długą goryczką
Treściwość - pełne piwo
Smaczna, rześka i zdecydowanie udana klasyka.
Comment