Piwo właściwie legendarne. Tak go wspomina piwowar:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...482#post523482
ale nie jest już warzone w środkowofrankońskim Zirndorfie pod Norymbergą, ale obok, w należącym do Tuchera (grupa Radeberger) browarze w Fürth (dlatego zakładam nowy wątek).
O tym fakcie informują na etykiecie (jak również, że dystrybutorem jest firma Zirndorfer Bräuschanke - na kontrze).
Ekstr. 11,5%
Alk. 4,9%
Ja trafiłem na piwo z wizerunkiem miasteczka Cadolzburg, bo obecnie nawet tu i ówdzie w Polsce dostępne są ich piwa z edycją 14 etykiet z historycznymi motywami okolic Fürth.
Klasyczna eta wygląda tak:
Aromat - słodowy (delikatne tony skórki od chleba, suszonego ziarna, odrobina karmelu)
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - bursztyn
Wysycenie - łagodne, delikatnie musuje
Smak - wyraźniejsza, miękka słodowość - podsuszone ziarno, ciut karmelu, leciutko podpiekane. Leciutka słodycz i ciut kwasku i bardzo delikatna goryczka z nieco dłuższym finiszem
Treściwość - pełne piwo
Poprawne piwko, zachowuje dobrą pijalność.
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...482#post523482
ale nie jest już warzone w środkowofrankońskim Zirndorfie pod Norymbergą, ale obok, w należącym do Tuchera (grupa Radeberger) browarze w Fürth (dlatego zakładam nowy wątek).
O tym fakcie informują na etykiecie (jak również, że dystrybutorem jest firma Zirndorfer Bräuschanke - na kontrze).
Ekstr. 11,5%
Alk. 4,9%
Ja trafiłem na piwo z wizerunkiem miasteczka Cadolzburg, bo obecnie nawet tu i ówdzie w Polsce dostępne są ich piwa z edycją 14 etykiet z historycznymi motywami okolic Fürth.
Klasyczna eta wygląda tak:
Aromat - słodowy (delikatne tony skórki od chleba, suszonego ziarna, odrobina karmelu)
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - bursztyn
Wysycenie - łagodne, delikatnie musuje
Smak - wyraźniejsza, miękka słodowość - podsuszone ziarno, ciut karmelu, leciutko podpiekane. Leciutka słodycz i ciut kwasku i bardzo delikatna goryczka z nieco dłuższym finiszem
Treściwość - pełne piwo
Poprawne piwko, zachowuje dobrą pijalność.
Comment