Marka Braustolz zamkniętego w 2017 r. browaru w Chemnitz obecnie warzona przez browar Sternquell w Plauen. Produkcja pozostała w Saksonii.
Ekstr. 11,8%
Alk. 5,2%
Aromat - słodowy, prażone ziarno, trochę karmel
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - bursztynowa
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - słodowy, tu bardziej karmel niż ziarno, minimalnie chleb, chmiel łagodnie, goryczka bardzo delikatna, dłuższa
Treściwość - solidniejsza pełnia
Wolałbym, żeby w smaku było więcej suszonego, prażonego ziarna, niż karmelu. Jednak i tak piwo nie ma karmelowej, nieciekawej słodyczy.
Nieco bardziej treściwe jak na ekstrakt, wyraźnie słodowe, gładkie i dobrze pijalne. Odpowiednie na początek słonecznej jesieni. Są oczywiście lepsze tego typu sesyjne landbiery (np. z frankońskich maluchów). Toujuż większa skala, ale i tak przyzwoite, sympatyczne piwko.
Ekstr. 11,8%
Alk. 5,2%
Aromat - słodowy, prażone ziarno, trochę karmel
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - bursztynowa
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - słodowy, tu bardziej karmel niż ziarno, minimalnie chleb, chmiel łagodnie, goryczka bardzo delikatna, dłuższa
Treściwość - solidniejsza pełnia
Wolałbym, żeby w smaku było więcej suszonego, prażonego ziarna, niż karmelu. Jednak i tak piwo nie ma karmelowej, nieciekawej słodyczy.
Nieco bardziej treściwe jak na ekstrakt, wyraźnie słodowe, gładkie i dobrze pijalne. Odpowiednie na początek słonecznej jesieni. Są oczywiście lepsze tego typu sesyjne landbiery (np. z frankońskich maluchów). Toujuż większa skala, ale i tak przyzwoite, sympatyczne piwko.
Comment