Giesinger, Münchner Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Giesinger, Münchner Hell

Browarek z Monachium, który w 2006 startował w garażu.

Kommt nur ran und seid herzlich Willkommen. Nehmt Platz und erfahrt alles rund eure Lieblingsbiermanufaktur aus Giesing. Logisch.

Bardzo smakował mi ich dubeltowy Alt (Sticke)

Helles, 4,8% alk.

Aromat - słodowy, dość specyficzny, trochę chlebowy, nieco brzeczkowy. Lekki chmiel (łąka)
    Piana - wyższa, większe bąble, niezbyt trwała z koronką
    Barwa - żóltawo-jasno-złota, klarowne
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - wyraźna słodowa miękkość z bardzo delikatnie podsuszonym ziarnem i łagodnym chlebem. Lekki chmiel podobnie jak w aromacie. Goryczka łagodna, ale na finiszu wyraźniejsza, długa. W ustach zostaje też chlebowy posmak.
    Treściwość - pełne piwo

Bawarski klasyk w bardzo solidnym wydaniu. Pijalność bardzo dobra. Piana trochę kulawa, ale w smaku bez zarzutu.
  • darekd
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Click image for larger version

Name:	P1110663.JPG
Views:	66
Size:	21,3 KB
ID:	2330030

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

Po dwóch latach w aromacie lekki słód, a trochę więcej chmielu. Poza tym właściwie bez zmian. Smaczne piwo.

Sięgnąłem po nie, bo dzisiaj piłem hellesa spod znaku polskiego kraftu, który na swojej stronie www też odwoływał się do monachijskich źródeł.
      Bardzo duża różnica (choć Giesinger jednak nie jest w tej kategorii moim bawarskim faworytem).

Owszem tu mamy piwo łagodne w odbiorze i subtelne w porównaniu z tamtym, ale to cecha stylu. Jednak tutaj te słodowe tony są dużo pełniejsze, wyraźniejsze i jest harmonia, gładkość oraz pijalność.

Właśnie w takich prostych wydawałoby się piwach odczuwa się różnicę. Pewną rolę odgrywają tu zapewne surowce, może miejsce warzenia, ale mimo wszystko kunszt jest tu najważniejszy..

Comment

Przetwarzanie...
      X