Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer.
Natomiast Lieberth nie dąży za rozgłosem. Z mediów społecznościowych używają chyba tylko telefon
Opisywane były tu ich pilsner o tej samej zaw. alkoholu 5,0%:
oraz lager
i to na dzień dzisiejszy raczej cały asortyment browaru.
Aromat - chleb z podpieczoną skórką chlebową, ciut drożdży, minimalnie chmiel
Piana - średnia, umiarkowana trwałość, na dłużej niewiele zostaje
Barwa - słomka/jasne złoto, lekkie zamglenie. Jak na kellera dość klarowne
Wysycenie - łagodne, lekko musuje. Tu typowe dla stylu
Smak - wyraźna chlebowość, trochę skórki chlebowej, delikatny drożdżowy kwasek, chmiel i goryczka dość łagodnie (choć jak na kellery nieco wyraźniejsza), na finiszu jest minimalna piołonuwość (która pojawia się w ich piwach) połączona z podprażonymi ziarnami
Treściwość - umiarkowana pełnia
Frankońska dobra klasyka.
Natomiast Lieberth nie dąży za rozgłosem. Z mediów społecznościowych używają chyba tylko telefon
Opisywane były tu ich pilsner o tej samej zaw. alkoholu 5,0%:
oraz lager
i to na dzień dzisiejszy raczej cały asortyment browaru.
Aromat - chleb z podpieczoną skórką chlebową, ciut drożdży, minimalnie chmiel
Piana - średnia, umiarkowana trwałość, na dłużej niewiele zostaje
Barwa - słomka/jasne złoto, lekkie zamglenie. Jak na kellera dość klarowne
Wysycenie - łagodne, lekko musuje. Tu typowe dla stylu
Smak - wyraźna chlebowość, trochę skórki chlebowej, delikatny drożdżowy kwasek, chmiel i goryczka dość łagodnie (choć jak na kellery nieco wyraźniejsza), na finiszu jest minimalna piołonuwość (która pojawia się w ich piwach) połączona z podprażonymi ziarnami
Treściwość - umiarkowana pełnia
Frankońska dobra klasyka.
Comment