Duży browar ze Stuttgartu, kiedyś należał do InBev, teraz ponownie niezależny
Kolejna wariacja na temat tego podobnego piwa:
Schwaben Bräu Weihnachtsbier
Dinkelacker-Schwaben Bräu, Schwaben Bräu Volksfestbier
Też 5,5% alk.
Tylko, że w odróżnieniu od tamtych piwo jest niefiltrowane
Aromat - słodowy, ciut drożdżowych tonów
Piana - wyższa, średnia trwałość, ale kożuszek na dłużej.
Barwa - zamglone ciemniejsze złoto
Wysycenie - łagodne, trochę musuje
Smak - miękka, wyraźna słodowość, lekki kwasek, trochę goryczki, która jest bardziej wyraźna na finiszu i pozostawia dłuższy posmak w ustach
Treściwość - pełne, nawet dość wyraźnie pełne (ale jak w przypadku w/w piw to bardziej mi się kojarzy z zimą pod palemkami niż solidną treściwością odpowiednią dla tego typu piw i zim w naszym rejonie)
Ten słodowy profil miękki, nawet fajny, choć smakowo nieco nijaki, trochę czuć że to duża produkcja. Jednak przyzwoita i pije się dobrze. Opakowanie estetyczne, zimowe z dopisanym "limitierte Spezialität". Dla miłośników klasyki na mikołajki czy święta może sprawić przyjemność, pojawiło się w Lidlu.
Popatrzyłem jeszcze na ich stronę:
i tam podają parametry:
Alkohol Vol.% :5,7
Stammwürze in % :13,3
i coś mi się zdaje, że ta różnica nie jest przypadkowa. Chyba na eksport do sieci mają lżejszą wersję (na kontrze tylko alk. 5,5%), bo jest podobne do tych w/w piw o tych parametrach...
Kolejna wariacja na temat tego podobnego piwa:
Schwaben Bräu Weihnachtsbier
Dinkelacker-Schwaben Bräu, Schwaben Bräu Volksfestbier
Też 5,5% alk.
Tylko, że w odróżnieniu od tamtych piwo jest niefiltrowane
Aromat - słodowy, ciut drożdżowych tonów
Piana - wyższa, średnia trwałość, ale kożuszek na dłużej.
Barwa - zamglone ciemniejsze złoto
Wysycenie - łagodne, trochę musuje
Smak - miękka, wyraźna słodowość, lekki kwasek, trochę goryczki, która jest bardziej wyraźna na finiszu i pozostawia dłuższy posmak w ustach
Treściwość - pełne, nawet dość wyraźnie pełne (ale jak w przypadku w/w piw to bardziej mi się kojarzy z zimą pod palemkami niż solidną treściwością odpowiednią dla tego typu piw i zim w naszym rejonie)
Ten słodowy profil miękki, nawet fajny, choć smakowo nieco nijaki, trochę czuć że to duża produkcja. Jednak przyzwoita i pije się dobrze. Opakowanie estetyczne, zimowe z dopisanym "limitierte Spezialität". Dla miłośników klasyki na mikołajki czy święta może sprawić przyjemność, pojawiło się w Lidlu.
Popatrzyłem jeszcze na ich stronę:
i tam podają parametry:
Alkohol Vol.% :5,7
Stammwürze in % :13,3
i coś mi się zdaje, że ta różnica nie jest przypadkowa. Chyba na eksport do sieci mają lżejszą wersję (na kontrze tylko alk. 5,5%), bo jest podobne do tych w/w piw o tych parametrach...
Comment