Dziwna sprawa, bo nie znalazłem tego piwa ze znanego bawarskiego browaru na ich stronie:
https://www.ayinger.de/cms/index.php...alitaeten.html
13,5% ekstr.
5,8% alk.
Aromat – słodowy, słodsze pieczywo (chałka), nieco owocowy (słodko- nieco cierpkie jabłka), chmielowe muśnięcie
Piana – wysoka, trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
Barwa – zdecydowanie ciemne złoto
Wysycenie – łagodne, lekko musuje
Smak – słodowy, wspomniana chałka, znikome owoce, trochę więcej chmielu (łąka) z lekko goryczkową, dłuższą goryczką
Treściwość – pełne piwo
Jak najbardziej poprawne, ale dość płaskie, albo to nie był dzień na to piwo.
Kirta (niefiltrowane marcowe) wydała mi się dużo ciekawsza:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/130374-aying-kirtabier
https://www.ayinger.de/cms/index.php...alitaeten.html
13,5% ekstr.
5,8% alk.
Aromat – słodowy, słodsze pieczywo (chałka), nieco owocowy (słodko- nieco cierpkie jabłka), chmielowe muśnięcie
Piana – wysoka, trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
Barwa – zdecydowanie ciemne złoto
Wysycenie – łagodne, lekko musuje
Smak – słodowy, wspomniana chałka, znikome owoce, trochę więcej chmielu (łąka) z lekko goryczkową, dłuższą goryczką
Treściwość – pełne piwo
Jak najbardziej poprawne, ale dość płaskie, albo to nie był dzień na to piwo.
Kirta (niefiltrowane marcowe) wydała mi się dużo ciekawsza:
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/130374-aying-kirtabier
Comment