Brauhaus am See (Sohland an der Spree), Zippl 15 Festbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

Brauhaus am See (Sohland an der Spree), Zippl 15 Festbier

Działający od 2019 r. browar restauracyjny w saksońskim Sohland an der Spree (na południe od Budziszyna, tuż przy granicy z Czechami).

Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

4,5% alk. jak na Festbier niewiele (nie wiem czy ta 15 oznacza ekstrakt). Piwo oznaczone jako "rotblond".

Niestety było mocno po terminie (listopad 22).

Aromat - jest trochę utlenienia (ale bardziej miód niż mokry karton), ale w sumie obawiałem się, że będzie dużo gorzej. Potem bardzo przyjemne słodowe niuanse - skórka chlebowa, podpieczone ziarna i susz owocowy.
    Piana - wysoka, zwarta, trwała
    Barwa - zmętniona miedź
    Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
    Smak - słodowy, łagodny owocowy susz z łagodnym drożdżowym kwaskiem, chleb, trochę prażonych ziaren, na finiszu delikatna, ziołowa i dłuższa goryczka
    Treściwość - solidniejsza pełnia

Keller jak z małych browarków Frankonii. Wytrzymał próbę czasu . Bardzo dobre.
    Last edited by darekd; 2023-04-17, 22:13.
  • abernacka
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Jeżeli piwo było rozlane w butelkę NRW to te piwo pochodzi z kontraktacji. Browar rozlewa swoje piwa wyłącznie w butelki litrowe. Ot, taka ciekawostka
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeżeli piwo było rozlane w butelkę NRW to te piwo pochodzi z kontraktacji. Browar rozlewa swoje piwa wyłącznie w butelki litrowe.
      Wygląda na to, że masz rację. Na dodatek butelki NRW to używki, a przecież nie mogą mieć linii do mycia.
      Przejeżdżałem tam przez przypadek. Wpadłem szybko. Były butelki NRW i duże. Zszokowany byłem ceną NRW - 1 euro. Potem się okazało, że po terminie, a teraz że nie warzą u siebie. Rzeczywiście na ecie napisali gebraut und abgefüllt für Brauhaus am See (czyli dla nich). Ale nie żałuję, okolica i lokal fajny, może uda się jeszcze wpaść.

Nie wiesz może który browar to warzy dla nich? Dzięki za info
      Last edited by darekd; 2023-04-21, 21:44.

Comment

• abernacka
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

(..)
        Nie wiesz może który browar to warzy dla nich? Dzięki za info

Niestety. Dopytywałem, ale obsługa nie była zbyt lotna.
        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

Click image for larger version

Name:	P1120085.JPG
Views:	28
Size:	21,5 KB
ID:	2332768