Działający od 2019 r. browar restauracyjny w saksońskim Sohland an der Spree (na południe od Budziszyna, tuż przy granicy z Czechami).
4,5% alk. jak na Festbier niewiele (nie wiem czy ta 15 oznacza ekstrakt). Piwo oznaczone jako "rotblond".
Niestety było mocno po terminie (listopad 22).
Aromat - jest trochę utlenienia (ale bardziej miód niż mokry karton), ale w sumie obawiałem się, że będzie dużo gorzej. Potem bardzo przyjemne słodowe niuanse - skórka chlebowa, podpieczone ziarna i susz owocowy.
Piana - wysoka, zwarta, trwała
Barwa - zmętniona miedź
Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
Smak - słodowy, łagodny owocowy susz z łagodnym drożdżowym kwaskiem, chleb, trochę prażonych ziaren, na finiszu delikatna, ziołowa i dłuższa goryczka
Treściwość - solidniejsza pełnia
Keller jak z małych browarków Frankonii. Wytrzymał próbę czasu . Bardzo dobre.
4,5% alk. jak na Festbier niewiele (nie wiem czy ta 15 oznacza ekstrakt). Piwo oznaczone jako "rotblond".
Niestety było mocno po terminie (listopad 22).
Aromat - jest trochę utlenienia (ale bardziej miód niż mokry karton), ale w sumie obawiałem się, że będzie dużo gorzej. Potem bardzo przyjemne słodowe niuanse - skórka chlebowa, podpieczone ziarna i susz owocowy.
Piana - wysoka, zwarta, trwała
Barwa - zmętniona miedź
Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
Smak - słodowy, łagodny owocowy susz z łagodnym drożdżowym kwaskiem, chleb, trochę prażonych ziaren, na finiszu delikatna, ziołowa i dłuższa goryczka
Treściwość - solidniejsza pełnia
Keller jak z małych browarków Frankonii. Wytrzymał próbę czasu . Bardzo dobre.
Comment