Działający od 2019 r. browar restauracyjny w saksońskim Sohland an der Spree (na południe od Budziszyna, tuż przy granicy z Czechami).
4,4% alk.
Aromat - dominuje łąkowo-kwiatowy chmiel, łagodny słód
Piana - wysoka, dość zwarta, trwalsza z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa - zmętniona słomka
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - tu też jak na hellesa chmiel wyraźny, ale nie na goryczkę, kwiatowy. Natomiast słód delikatny, lekkie drożdże, bardzo delikatna gyczka, dłuższa
Treściwość - nieco lżejsza pełnia
Rześki, wytrawniejszy helles, choć nie chmielony na goryczkę, to blisko mu do pilsa. Fajne, udne piwko.
4,4% alk.
Aromat - dominuje łąkowo-kwiatowy chmiel, łagodny słód
Piana - wysoka, dość zwarta, trwalsza z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa - zmętniona słomka
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - tu też jak na hellesa chmiel wyraźny, ale nie na goryczkę, kwiatowy. Natomiast słód delikatny, lekkie drożdże, bardzo delikatna gyczka, dłuższa
Treściwość - nieco lżejsza pełnia
Rześki, wytrawniejszy helles, choć nie chmielony na goryczkę, to blisko mu do pilsa. Fajne, udne piwko.
Comment