Działający od 2019 r. browar restauracyjny w saksońskim Sohland an der Spree (na południe od Budziszyna, tuż przy granicy z Czechami).
Jak uświadomił mnie Abernacka ich piwa rozlane w butelki NRW są kontraktowane. Browar rozlewa swoje piwa wyłącznie w butelki litrowe. Ja kupiłem w butelce NRW...
5,3% alk.
Aromat - zioła i łąka od chmielu, ciut mineralnych nut i drożdży, delikatna chlebowość od słodu
Piana - umiarkowanie wysoka, trwały kożuszek, zostaje trochę na szkle
Barwa - złoto-słomkowa, zmętniona
Wysycenie - nieco powyżej średniej, musujące
Smak - ziołowe tony chmielu (mniej łąki), trochę drożdży, lekki chleb, goryczka nieprzesadzona, z dłuższym finiszem
W smaku dobra klasyka, fajne piwo, rześkie
Piwo jest niefiltrowane, co jak na niemieckiego pilsa to rzadkość, zapewne warzą to chyba w jakimś małym browarze, ale gdzie?
Jak uświadomił mnie Abernacka ich piwa rozlane w butelki NRW są kontraktowane. Browar rozlewa swoje piwa wyłącznie w butelki litrowe. Ja kupiłem w butelce NRW...
5,3% alk.
Aromat - zioła i łąka od chmielu, ciut mineralnych nut i drożdży, delikatna chlebowość od słodu
Piana - umiarkowanie wysoka, trwały kożuszek, zostaje trochę na szkle
Barwa - złoto-słomkowa, zmętniona
Wysycenie - nieco powyżej średniej, musujące
Smak - ziołowe tony chmielu (mniej łąki), trochę drożdży, lekki chleb, goryczka nieprzesadzona, z dłuższym finiszem
W smaku dobra klasyka, fajne piwo, rześkie
Piwo jest niefiltrowane, co jak na niemieckiego pilsa to rzadkość, zapewne warzą to chyba w jakimś małym browarze, ale gdzie?
Comment