BRŁO, German IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

BRŁO, German IPA

Brło to dawna słowiańska nazwa Berlina i oczywiście kraftowego browaru (właściwie dwóch browarów) w tym mieście.

7% alk.

Podali, że na niemieckich chmielach: Comet, Hüll Melon, Polaris.

BRLO is hand-brewed, creative and social craft beer from Berlin. We only work with the best raw materials and brew with the utmost care.

No i się zdziwiłem, bo Comet kojarzy mi się z Ameryką...
    Pogrzebałem trochę, no i okazuje się że chmiel wyodrębniony w USA w l. 60-tych, ale tam uległ zapomnieniu i potem przestał być uprawiany. Jest natomiast uprawiany w regionie Hallertau:

Aromat - początkowo wyraźne nieco słodsze cytrusy (czerwony grejpfrut), żywiczność i od słodu ciasteczka, biszkopt i ciut karmel. Potem dochodzą inne owoce (powyżej wskazują na czarny bez, no nich będzie, ciut melona), jest wyraźny i słodowy i chmielowy akcent
    Piana - wysoka, trwalszy kożuszek, trochę zostaje na szkle
    Barwa - bursztynowa, delikatnie opalizuje
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - wyraźna słodowa baza (biszkopt, nieco karmel) z lekką słodyczą, kontra chmielowa też wyraźna - początkowo cytrusy, potem inne bardziej słodsze owoce. Goryczka umiarkowana (skontrowana wyraźnie słodowymi tonami). Na finiszu jest trochę chmielowej rześkiej owocowości
    Treściwość - zdecydowanie solidna

W ciemno bym uznał, że to piwo na amerykańskich chmielach, ale rzeczywiście jest "german". Piwo generalnie o słodszym profilu, ale z ciekawymi nutami chmielowymi, złożone.

Udane, dobre piwo.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

Click image for larger version

Name:	P1120318.JPG
Views:	120
Size:	18,6 KB
ID:	2334169

Comment