Hösl Mitterteich, Mein Zoigl

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Hösl Mitterteich, Mein Zoigl

Browar z bawarskiego Górnego Palatynatu, który słynie z Zoigli, niefiltrowanych piwach warzonych w browarach komunalnych (czyli wspólnych dla warzących w nim rodzin z danej miejscowości).
    Takim browarem Hösl, ale nie przeszkodziło mu nazwać swojego kellera: "Communbräu-Zoigl", co było sporym nadużyciem:

Od tamtego piwa odeszli, teraz warzą "tylko" Zoigla, co też jest nadużyciem, ale już tak nierzucającym się w oczy, bo nie tylko przez ten browar stosowanym chwytem. Wykorzystują też związany z tym historyczny symbol cechowy, który złożony jest z dwóch przecinających się trójkątów (tak jak w gwieździe Dawida)

To piwo (podobnie jak wcześniejsze) ma 5,5% alk. Wydaje mi się jednak, że receptura została nieco zmieniona. Piwo jest ciemniejsze.

Aromat - słodowy, z łagodnie prażonym ziarnem, lekkie drożdże, delikatny kwiatowy chmiel, minimalnie owoce
    Barwa - zmętniony bursztyn, po wlaniu całego piwa staje się właściwie brunatny
    Piana - wyższa, dość szybko opada do trwalszego drobnego kożuszka/koronki, trochę zostaje na szkle
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku łagodnego czyli zgodnie ze stylem, lekko musuje
    Smak - prażone pestki (słonecznik, dynia), łagodny chleb, lekkie drożdże, ale kwasek nieznaczny, delikatny łąkowo-kwiatowy chmiel, na finiszu znikoma goryczka
    Treściwość - minimalnie lżejsza pełnia

Piwa z tego browaru (za wyjątkiem Whiskey-Weisse) od kilku lat mnie zawodzą. Tym raze jest inaczej. Dobre, smaczne, sesyjne piwko. Wydaje mi się, że w odróżnieniu od tamtego jest bardziej melanoidynowe (widać po ciemniejszym kolorze, ale i czuć w smaku), co akurat lubię.

• darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Click image for larger version

Name:	P1120350.JPG
Views:	168
Size:	24,8 KB
ID:	2334157

Comment

Przetwarzanie...