Schoppe Bräu, Molle

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

    Schoppe Bräu, Molle

    Weterani berlińskiego rzemiosła, warzą od 2001.
    Postanowiłem jednak sprawdzić ich klasykę - Helles Lager

    11,5% ekstr.
    5% alk.
    25 IBU

    Chmiele: Columbus, Saphir

    Aromat - początkowo herbatnikowy słód, potem chmiel, raczej ziołowy, znikome cytrusy
    Piana - dość wysoka, szybko opada do koronki, nieco zostaje na szkle
    Barwa - jasny bursztyn, lekko zamglone
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - dość wyraźna słodowa baza ciastkowa, chmiel umiarkowany, dość krótką i szorstką goryczką oraz lekkimi cytrusami
    Treściwość - jak na ekstrakt to nawet ciężkawe piwo

    Przypomina mi niektóre polskie krafty/rzemieślniki dolnej fermentacji - więcej różnych słodów, chmiele zagraniczne i krajowe w połączeniu. W efekcie piwo jest solidne, wyraźne, ale już mniej pijalne. Tu tak właśnie wyszło - trochę słodko, trochę gorzko, jakiś kwaskowy cytrusik, brakuje harmonii. Nie jest to wzorzec stylu - prostego, czystego i przede wszystkim sesyjnego w hellesa.
    Jest poprawnie, ale nie do końca zadowalająco.

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1120433.JPG
Views:	19
Size:	25,1 KB
ID:	2335035

    Comment

    Przetwarzanie...