Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Weichsel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Weichsel

    Tym razem Rotbier czyli czerwony lager. Ciekawostką tej bamberskiej wędzonki jest to, że do wędzenia słodu użyto drewna wiśni.

    Ekstr. 11,8
    Alk. 4,6%
    IBU 28



    Aromat - wyraźna, ale nie ciężka (jak bukowe czy dębowe - Eiche) wędzonka. Oczywiście jak w Schlenkerli dominuje, w tle też nuta owocowa (co razem przypomina susz żurawiny bądź wiśni), a już zupełnie daleko dotknięcie chmielu
    Piana - wysoka, zwarta, trwała z długim kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
    Barwa - miedziana
    Wysycenie - umiarkowane ku łagodnemu, musujące
    Smak - tony wędzone oczywiście na pierwszym miejscu. Wyraźna słodowa baza, której towarzyszy suszona żurawina, wiśnia oraz karmel, jest nieco chmielu z odrobiną goryczki. Finisz długi z elementami palonymi i trochę wędzonymi
    Treściwość - zdecydowanie pełne piwo

    Wędzenie jak w innych Schlenkerlach jest wyraźne i dominujące, według mnie mogłoby być nieco niższe, bo pozostałe elementy fajne. No ale to znak rozpoznawczy Schlenkerli. Fajnie byłoby porównać z wędzonkami bukowymi (większość produkcji tego browaru). Wydaje mi się, że tu jest nico bardziej subtelniej, Wysoka treściwość, w ciemno bym powiedział, że może mieć 13-14% ekstr. Bardzo smaczne, zdecydowanie udane.
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1311

    #2
    weichsel to niemiecka nazwa wisły
    na stronie producenta znalazłem
    ciekawą notkę etymologiczną

    tak się składa, że piłem to piwo
    zaledwie kilka dni temu
    wrażenia wyniosłem przyjemne
    jest gładkie w odbiorze
    i umiarkowanie wędzone
    veni, emi, bibi

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12699

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzi
      weichsel
      wrażenia wyniosłem przyjemne
      jest gładkie w odbiorze
      i umiarkowanie wędzone
      Mogę się zgodzić, że na tle innych Schlenkerli jest umiarkowanie wędzone, na tle innych wędzonek wciąż wysokie. Przyjemne jak najbardziej Click image for larger version

Name:	P1120607.JPG
Views:	61
Size:	26,4 KB
ID:	2335233

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12699

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

        Wysycenie - umiarkowane ku łagodnemu, musujące
        Smak - tony wędzone oczywiście na pierwszym miejscu. Wyraźna słodowa baza, której towarzyszy suszona żurawina, wiśnia oraz karmel, jest nieco chmielu z odrobiną goryczki. Finisz długi z elementami palonymi i trochę wędzonymi
        Treściwość - zdecydowanie pełne piwo

        Wędzenie jak w innych Schlenkerlach jest wyraźne i dominujące, według mnie mogłoby być nieco niższe, bo pozostałe elementy fajne. No ale to znak rozpoznawczy Schlenkerli. Fajnie byłoby porównać z wędzonkami bukowymi (większość produkcji tego browaru). Wydaje mi się, że tu jest nico bardziej subtelniej, Wysoka treściwość, w ciemno bym powiedział, że może mieć 13-14% ekstr. Bardzo smaczne, zdecydowanie udane.
        Obecnie piwo to wydaje mi się nie tak treściwe jak wspominałem. Wyczuwam mniej karmelu, natomiast więcej wyraźnej goryczki i chmielu. Myślę, że wpływ na to miał fakt, że wtedy piłem je w lecie. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo udane piwo. Wybranie wiśniowego drewna na wędzenie wydaje mi się idealnym pomysłem, bo tego typu piwa (Rotbier - czerwony lager) posiadają owocowe niuanse. Fajnie, że ich nowe piwa, podobnie jak Erle:

        Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel (https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/2334841-heller-trum-aecht-schlenkerla-weichsel) dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym. Ekstr. 11% Alk. 4,2% IBU 35


        są ciekawymi piwami i moim zdaniem nawet wyróżniającymi się w ofercie browaru.

        Jest możliwość porównać tę wiśniową wędzonkę z bukowym Marzenem lub Urbockiem, bo Pinta zrobiła dostawę do Lidla.

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2570

          #5
          wiśniówka dębowa, trochę torf, grillowane warzywa, ale też wanilia, nuta górna bez eksplozji, w dolnej więcej waniliowego dymu, mniej warzyw. W smaku bardzo lekkie, wiśnia wytrawna, taniczna, dym w tyle, może jałowiec, aż za lekkie i za duża pijalność. Podejrzewam, że chcieli coś dla szerszego grona, więc nie ma charakteru Schlenkerli. Bardzo wymuskane i wygładzone. Erle dużo, dużo lepsze.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          Przetwarzanie...
          X