Browar z Badenii Wirtembergii , mniej więcej pomiędzy Stuttgartem a Ulm.
Na forum była opisywana bezalkoholowa wersja tego piwa:
Ekstr. 12,5% (na stronie www 12,7%)
Alk. 5,2%
Chmiele to Hallertauery - Perle i Mittelfrüh, ale nie odgrywają istotnej roli (jak to w eksportowych hellesach), przynajmniej jeśli chodzi o goryczkę - 14 IBU
Aromat - wyraźny słód (delikatna słodycz zbożowa), chmielowa łagodność (łąka)
Piana - umiarkowana, trwałość niska, po nieco dłuższej chwili właściwie nic nie zostaje
Barwa - słomka/jasne złoto
Wysycenie - średnie, ale wyraźnie musuje
Smak - wyraźny słód, delikatnie podsuszone ziarno, ciut chlebowe tony. Umiarkowane tony chmielowe (łąka), ale oczywiście nie na goryczkę (ta pojawiają się łagodnie w posmaku), z dłuższym finiszem
Treściwość - solidna pełnia
Dobra południowoniemiecka klasyka. oparta w 100 % na jasnym słodzie pilzneńskim
Na forum była opisywana bezalkoholowa wersja tego piwa:
Ekstr. 12,5% (na stronie www 12,7%)
Alk. 5,2%
Chmiele to Hallertauery - Perle i Mittelfrüh, ale nie odgrywają istotnej roli (jak to w eksportowych hellesach), przynajmniej jeśli chodzi o goryczkę - 14 IBU
Aromat - wyraźny słód (delikatna słodycz zbożowa), chmielowa łagodność (łąka)
Piana - umiarkowana, trwałość niska, po nieco dłuższej chwili właściwie nic nie zostaje
Barwa - słomka/jasne złoto
Wysycenie - średnie, ale wyraźnie musuje
Smak - wyraźny słód, delikatnie podsuszone ziarno, ciut chlebowe tony. Umiarkowane tony chmielowe (łąka), ale oczywiście nie na goryczkę (ta pojawiają się łagodnie w posmaku), z dłuższym finiszem
Treściwość - solidna pełnia
Dobra południowoniemiecka klasyka. oparta w 100 % na jasnym słodzie pilzneńskim
Comment