Kundmüller, Weiherer Zwickerla Hell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    Kundmüller, Weiherer Zwickerla Hell

    Znany browar z Górnej Frankonii.

    .
    11,3% ekstr.
    4,9% alk.



    Aromat - wyraźne drożdże (lekka kwaskowość owocowa), lekki słód, chmiel dość wyraźny (łąka)
    Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie trwała, lekka koronka na dłużej
    Barwa - wyraźniej zmętniona słomka
    Wysycenie - wyższe, wyraźnie musujące
    Smak - wyraźna drożdżowość (owocowy kwasek), lekki słód (ciut chleba), łąkowa chmielowość, z umiarkowaną (na Zwickla wyraźniejszą), dłuższą goryczką. Na finiszu też lekka kwaskowa, rześka drożdżowość
    Treściwość - nieco łagodniejsza pełnia

    Żałuje, że nie piłem bezpośrednio po ich Kräusenie, bardzo podobne piwa:

    Znany browar z Górnej Frankonii. Ich Kräusen to niefiltrowany Zwickel, do którego dodano zgodnie z wymogami młode fermentujące jeszcze piwo z aktywnymi drożdżami. 11,3% ekstr. 4,9% alk. https://www.brauerei-kundmueller.de/weiherer-bier/klassiker/weiherer-krausen-hell Aromat - wyraźniejsze drożdże, łagodny słód, dość wyraźny


    Rześkie i bardzo fajne piwko.


  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    #2
    foto: Click image for larger version

Name:	P1130601.jpg
Views:	14
Size:	24,1 KB
ID:	2342560

    Comment

    Przetwarzanie...
    X