Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.
Ekstr. 16,7%
Alk. 6,5%
Niefiltrowane
Chmiele: Taurus i Perle
Warzone sezonowo, rozlewane do szklanych butelek 1 l. z krachlą.
Aromat - słodowy (lekkie słodsze owoce, nieco chleba) z łagodnym chmielem
Piana - wysoka, zwarta, trwała z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa - zamglony bursztyn z drobinkami
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźna, słodsza podstawa z ciastem i pieczonymi jabłkami, odrobina drożdży. Chmielu dość sporo, goryczka oczywiście nie przebija się przez słodową bazę, ale jest wyraźniejsza i dłuższa w posmaku. Alkohol trochę czuć.
Treściwość - wyraźna, koźlakowa
Solidne, fajny jasny koźlak.
Ekstr. 16,7%
Alk. 6,5%
Niefiltrowane
Chmiele: Taurus i Perle
Warzone sezonowo, rozlewane do szklanych butelek 1 l. z krachlą.
Aromat - słodowy (lekkie słodsze owoce, nieco chleba) z łagodnym chmielem
Piana - wysoka, zwarta, trwała z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa - zamglony bursztyn z drobinkami
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźna, słodsza podstawa z ciastem i pieczonymi jabłkami, odrobina drożdży. Chmielu dość sporo, goryczka oczywiście nie przebija się przez słodową bazę, ale jest wyraźniejsza i dłuższa w posmaku. Alkohol trochę czuć.
Treściwość - wyraźna, koźlakowa
Solidne, fajny jasny koźlak.
Comment