Browar z malowniczego miasteczka Greiz w Turyngii pod granicą z Saksonią i niedaleko od Bawarii.
Jest to "Honig Trunk" czy piwo miodowe (w składzie jest go 2,5%)
5,4% alk.
Na swojej stronie: https://www.greizer.de/ nie chwalą się nim w ogóle.
Aromat - przyjemny, słodowy z podprażonymi nasionami, nutą miodową, nieco ciut karmeli
Piana - wysoka, dość trwała, z długim, drobnym kożuszkiem, trochę krążkuje na szkle
Barwa - bardzo ciemne złoto/bursztyn
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - baza słodowa z tonami prażonych nasion, mniej orzechów. Wyraźny miód, dużo słodyczy. Łagodny chmiel z delikatną, ale długą goryczką
Treściwość - pełne
Byłoby bardzo dobrze, gdyby nie to że jest jednak za słodkie. Jednak te słodowe niuanse i ta chmielowość, która na finiszu wyłania się spod słodyczy, powodują że całość i tak wypiłem z przyjemnością. Mogliby oszczędzić trochę miodu, tak żeby piwo zachowało balans.
Jest to "Honig Trunk" czy piwo miodowe (w składzie jest go 2,5%)
5,4% alk.
Na swojej stronie: https://www.greizer.de/ nie chwalą się nim w ogóle.
Aromat - przyjemny, słodowy z podprażonymi nasionami, nutą miodową, nieco ciut karmeli
Piana - wysoka, dość trwała, z długim, drobnym kożuszkiem, trochę krążkuje na szkle
Barwa - bardzo ciemne złoto/bursztyn
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - baza słodowa z tonami prażonych nasion, mniej orzechów. Wyraźny miód, dużo słodyczy. Łagodny chmiel z delikatną, ale długą goryczką
Treściwość - pełne
Byłoby bardzo dobrze, gdyby nie to że jest jednak za słodkie. Jednak te słodowe niuanse i ta chmielowość, która na finiszu wyłania się spod słodyczy, powodują że całość i tak wypiłem z przyjemnością. Mogliby oszczędzić trochę miodu, tak żeby piwo zachowało balans.