Piwo jest opisane tu:
ale ten browar z Ratyzbony (Regensburg) już długo nie działa, choć na kontrze jest podany adres (rzeczywiście są budynki magazynowe Thurn und Taxisa), oraz strona:
https://www.thurnundtaxisbiere.de/ która u mnie się nie otwiera. Czy warzą to w Monachium, czy w innym browarze należącym do Paulanera tego nie wyjawiają.
4,9% alk. Ekstraktu nie podali
Aromat - ziołowy chmiel, trochę słodowej zbożowości
Piana - wysoka, trwałość średnia, dłuższa koronka, zostaje trochę na szkle
Barwa - słomka/jasne złoto
Wysycenie - wysokie, wyraźnie musuje
Smak - wyraźny ziołowy chmiel. Goryczka też wyraźna, ale nie jest tępa czy zalegająca (ciut ściągająca), z drugiej strony finisz nie jest specjalnie długi. Cała ta wyrazistość oparta jest na bardzo łagodnej słodowej podstawie, czyli nie wyraźnej kontry słodowej (choć ciut zboża, nawet może chleba jest)
Treściwość - lekkie piwo
Spora wytrawność, niższa treściwość mieści się w pilsowych kanonach i wyróżnia od klasycznych bawarskich pilsów.
Rześkie, wytrawne, przyzwoite.
ale ten browar z Ratyzbony (Regensburg) już długo nie działa, choć na kontrze jest podany adres (rzeczywiście są budynki magazynowe Thurn und Taxisa), oraz strona:
https://www.thurnundtaxisbiere.de/ która u mnie się nie otwiera. Czy warzą to w Monachium, czy w innym browarze należącym do Paulanera tego nie wyjawiają.
4,9% alk. Ekstraktu nie podali
Aromat - ziołowy chmiel, trochę słodowej zbożowości
Piana - wysoka, trwałość średnia, dłuższa koronka, zostaje trochę na szkle
Barwa - słomka/jasne złoto
Wysycenie - wysokie, wyraźnie musuje
Smak - wyraźny ziołowy chmiel. Goryczka też wyraźna, ale nie jest tępa czy zalegająca (ciut ściągająca), z drugiej strony finisz nie jest specjalnie długi. Cała ta wyrazistość oparta jest na bardzo łagodnej słodowej podstawie, czyli nie wyraźnej kontry słodowej (choć ciut zboża, nawet może chleba jest)
Treściwość - lekkie piwo
Spora wytrawność, niższa treściwość mieści się w pilsowych kanonach i wyróżnia od klasycznych bawarskich pilsów.
Rześkie, wytrawne, przyzwoite.
Comment