Kessel & Kelle, The 900 Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12468

    Kessel & Kelle, The 900 Ale

    Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

    Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany cream ale, chmielonym niemieckimi odmianami. W związku z tym, że posiada niesłodowane składniki zgodnie z niemiecką nomenklaturą oznaczone jest jako alkoholowy napój słodowy - alkoholhaltiges malzgetrank

    5,2% alk. Niepasteryzowane i niefiltrowane

    Aromat - kukurydziana, kremowa delikatna słodycz przypominająca owsiankę na mleku lub inny mleczny deser, ale też trochę inna, też chmielowe tony (cytrus i łąka)
    Piana - bardzo wysoka, uciekała ze szkła, niezbyt trwała, na dłużej koronka
    Barwa - żółto-słomkowa, mętna
    Wysycenie - wysokie, mocno musujące
    Smak - słodowa podstawa bardzo gładka (jakby owies albo nawet dodatek laktozy a nie kukurydza). Chmiel z leciutką goryczką i wyraźniejszymi nutami cytrusa, trawy cytrynowej wraz z wysyceniem powoduje, że piwo jest zarazem bardzo gładkie i rześkie. Finisz krótki.
    Treściwość - pełne

    Bardzo ciekawe piwko, smaczne, sesyjne, fajne. Szkoda, że sporo mi uciekło ze butelki i szklanki.



Przetwarzanie...